fbpx

Zorgprofessional in de spotlight – Helena

Het is tijd voor weer een¨Zorgprofessional in de Spotlight¨. Dit keer is het de beurt aan Helena, een Spaanse zorgprofessional uit de Canarische Eilanden. Al van jongs af aan had Helena veel respect voor zorgprofessionals. Toen het tijd werd om een carrière te kiezen, aarzelde ze niet om verpleegkunde te studeren. In 2019 trad ze toe tot het EMTG-programma en na een geslaagde intensieve cursus bij Academia Neerlandesa, vloog ze al na 3 maanden naar Nederland Hier startte ze haar nieuwe  baan als verpleegkundige in de regio Haarlem bij een thuiszorgorganisatie. Haar collega’s omschrijven haar als een charismatische, positieve teamspeler met het hart op de juiste plaats. In dit interview deelt Helena haar ervaringen over de werkvloer en hoe get is om tegelijkertijd te wennen aan een nieuwe taal en cultuur

Zorgprofessional Helena

OVER JEZELF

Wat is jouw naam en hoe oud ben je?     

Mijn naam is Helena Quintana Del Rosario en ik ben 24 jaar oud. 

Waar kom je vandaan?

Ik kom uit de Canarische Eilanden van Spanje. 

Aan welke universiteit ben je afgestudeerd?  

Ik heb mijn studie gevolgd aan De Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria. 

Wat heeft je doen besluiten om een zorgprofessional te worden  

Ik heb altijd veel respect gehad voor zorgprofessionals en de wilkracht die zij hebben om anderen te helpen.

WERKEN ALS ZORGPROFESSIONAL IN NEDERLAND

Sinds wanneer woon je in Nederland en waar werk je?    

In december 2019 ben ik naar Nederland verhuisd en sindsdien werk ik in Zandvoort, dichtbij Haarlem, in de provincie Noord-Holland.  

Wat zijn enkele van de dagelijkse taken die jou bezig houden  

Momenteel werk ik als verpleegkundige in de thuiszorg. Bij aankomst op kantoor neem ik samen met mijn collega’s ons schema voor de dag door, lezen we de rapporten en bereiden we het materiaal voor dat we nodig hebben. Mijn werkdag begint om 7.30 uur, in de ochtendploeg. De zorg die wij aanbieden varieert; zo help ik bij persoonlijke hygiëne, overdracht en technieken, intramusculaire injecties, toediening van medicatie en insuline, wondverzorging, compressieverband, het inbrengen van blaaskatheters alsmede de verzorging van onder meer stoma’s en nefrostomieën. Daarnaast doen wij ook aan administratief werk, de organisatie van roosters en routes, kwaliteitsevaluatie, het plannen van interdisciplinaire bijeenkomsten etc. 

Hoe verschilt  de Nederlandse werkcultuur met die van jouw land?  

Het hele jaar door heb ik wel kleine verschillen opgemerkt. Ik kan niet zeggen dat er één belangrijke factor tussenuit springt. Nederlanders hebben een andere manier van omgaan, maar ik heb ook veel toewiding op het werk meegemaakt. Andere verschillen dat ik meemaakte waren de manieren hoe er omgegaan wordt met protocollen van verpleegtechnieken. Bijvoorbeeld het niet gebruiken van een desinfectiemiddel voor intramusculaire injecties. In mijn geval ben ik het blijven doen zoals ik het in Spanje heb geleerd. Ik kaart zulke verschillen altijd bij mijn collega’s aan. Ze vinden dat ook erg interessant. Het enige [verschil] dat kan worden benadrukt, is de efficiëntie van de administratieve functie. We werken om resultaten te boeken en de meningen van clienten worden altijd gewaardeerd. In Nederland praten ze veel over het belang van feedback en over het algemeen horen ze graag meningen over hoe de zorg verbeterd kan worden. 

Wat vind je het leukst aan je werk?  

Wat ik het leukst vind aan mij baan is de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die ik moet nemen om een patient zo goed mogelijk bij te staan. De relatie die ontstaat met de klant maakt het extra leuk. Bovendien stelt de flexibele rooster ons in staat om met meer rust te werken. Al vanaf het begin krijgt een nieuwe werknemer de mogelijkheid en tijd om zich aan te passen aan het werk. Dit wordt gedaan  met behulp van collega’s, wat zeer gewaardeerd wordt als nieuweling in een vreemd land. 

 

 

 

                 

             Wat ik het leukste aan dit land vind is de openheid en vrijheid, zowel in denken als doen.

 

 

 

 

 

 

 

WERKEN IN HET BUITENLAND

 

Wanneer en waarom besloot je om als zorgprofessional in Nederland aan de slag te gaan?    

In de zomer van 2019 besloot ik om de sprong naar het buitenland te maken vanwege de instabiliteit van de Spaanse zorg waar ik me in bevond. Normaal gesproken kreeg ik korte contracten aangeboden waarbij het eindigde zodra ik me op mijn gemak begon te voelen. Mijn eerste keuze was altijd Nederland geweest. Ten eerst vanwege de culturele rijkdom maar ook door de  kwaliteit van leven. Daarbij had ik het land al  verschillende keren bezocht.

Wat is de grootste uitdaging (en) om als verpleegkundige in het buitenland te werken? Hoe heb je die uitdaging(en) overwonnen?

Dit is een persoonlijke vraag, omdat het van persoon tot persoon erg kan verschillen, maar ik denk dat een ding waar veel mensen het over eens kunnen zijn, de aanpassing aan een nieuwe cultuur is. Nederlanders zijn bijvoorbeeld heel eerlijke en direct. Andere onderwerpen om in gedachten te houden zijn de taal, het missen van familie en vrienden en het vinden van je nieuwe ritme in een nieuwe plek. Voor mij is de taal nog geen probleem geweest. Ik kwam met een goed niveau uit de cursus in Alicante [Academia Neerlandesa] en op werk  kreeg ik veel hulp van mijn klanten en collega’s. Wat betreft familie en vrienden heb ik mezelf gelukkig  kunnen omringen met nieuwe vrienden die ik dit jaar heb ontmoet. Zij  begrijpen hoe ik me voel als ik het heb over mijn woonsituatie. 

Wat zijn de voordelen van werken in het buitenland voor iemand’s professionele en persoonlijke leven  

Zoals ik al eerder zei, is een van de beste voordelen stabiliteit van de markt en dus de economie. Een ander voordeel dat me motiveerde om te emigreren, was de mogelijkheid om verder te groeien door trainingen over verpleegkunde te volgen. In Nederland zijn er een aantal verpleegkundige specialismen die in Spanje helaas nog niet erkend zijn. 


 

NEDERLAND

Hoe is het leven in Nederland? Wat doe je in je vrije tijd?    

Ik hou van mijn leven hier; Ik heb het gevoel dat ik onafhankelijk ben en dat ik dit jaar veel volwassen ben geworden doordat ik op mijn eigen benen sta. In mijn vrije tijd spreek ik meestal af met vrienden, sport ik en reis ik. Dit jaar heb ik ondanks de situatie toch nog verschillende plaatsen kunnen bezoeken (wel binnen de maatregelen natuurlijk) en daar ben ik dankbaar voor. 

Wat vind je het leukst aan Nederland?   

Wat ik het leukste aan dit land vind is de openheid en vrijheid, zowel in denken als doen. De tradities en de multiculturele samenleving. 

Wat zijn jouw toekomstige doelstellingen op het gebied van verpleeging in Nederland?   

Mijn korte en lange termijn doelen zijn om mijn Nederlands te verbeteren en meer ervaring opdoen zodat ik opleiding tot verpleegkundig specialist kan volgen. 

BOODSCHAP

Welke boodschap heb je voor toekomstige verpleegkundigen die overwegen om in het buitenland te gaanwerken?    

Mijn advies aan toekomstige zorgprofessionals die ook dit avontuur overwegen, is om serieus na te denken over hoe je het moet doen. Wees realistisch over hoe lastig het kan zijn om te wennen aan een nieuw land. Bekijk de mogelijkheden, weeg de voor en nadelen af  en lees je in over wat er nodig is om dit project te starten. En nog belangrijker, heb vertrouwen in jezelf. Aan het eind van de dag moet er een taal worden gestudeerd, en ik beschouw dit als een waardevolle ervaring. Ik kan iederen aanmoedigen om ervoor te gaan! 

Om meer van Helena te zien, kunt u een kijkje nemen op ons Instagram-account waar we u verhalen laten zien over hoe een dag uit het leven van een verpleegkundige eruit ziet: 

https://www.instagram.com/p/CKMGVpXpIHl/ 

Bij EMTG helpen we bij de zoektocht naar het best gekwalificeerde zorgpersoneel voor uw organisatie. Denk hierbij aan plaatsing in de thuiszorg, verpleeghuizen, ziekenhuizen, GGZ zorgcentra en in de GHZ.

Wij kijken voorbij de Nederlandse grenzen en recruiteren hooggekwalificeerde Europese verpleegkundigen uit landen zoals o.a. Spanje, Italië, Portugal, Griekenland, Roemenië, het VK. Onze verpleegkundigen hebben ervaring (op verpleegkundig gebied) en hebben voldoende Nederlands geleerd voordat zij in Nederland aan de slag gaan. Daarnaast begeleiden wij de verpleegkundige tijdens het integratietraject binnen uw organisatie en in Nederland. 

Heeft uw zorginstelling nog openstaande vacatures?  

Translate