• 27
  • nov

Leegloop in de zorg: dit jaar ruim 10.000 werknemers weg in Brabant

Leegloop in de zorg: dit jaar ruim 10.000 werknemers weg in Brabant

DEN BOSCH – De leegloop van personeel in de zorg gaat steeds sneller. Dit jaar verlieten ruim tienduizend werknemers in Brabant de sector. Voor de achterblijvers leidt de hogere werkdruk tot meer ziekteverzuim. Dat is anderhalf procent hoger dan gemiddeld.

Cliëntenstop

In de thuiszorg leidde het oplopend personeelstekort dit jaar al hier en daar tot het instellen van cliëntenstops voor nieuwe cliënten. De grote aanbieder ZuidZorg, actief in heel oostelijke Brabant, moest daar deze zomer al toe overgaan in enkele regio’s.

Transvorm kwam eerder dit jaar naar buiten met het plan om eerder ontslagen werknemers persoonlijk te benaderen met de vraag of ze terug willen komen. Ook worden schoolverlaters actief benaderd met de vraag of ze willen kiezen voor een beroep in de zorg.

Zonder Zorg

Het programma ‘Zonder Zorg 2020’ van Transvorm, waarin deze plannen staan, krijgt nu landelijke navolging. Zorgorganisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de MBO-raad en het ministerie van Volksgezondheid, werken aan een ‘Arbeidsmarktprogramma 2023’.

Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland roept het ministerie op om een ‘noodplan’ op te stellen om de personeelstekorten terug te dringen. Leden van de beroepsvereniging voerden deze week actie tegen de hoge werkdruk en de tijdrovende administratie.

Bron: https://www.bd.nl/brabant/leegloop-in-de-zorg-dit-jaar-ruim-10-000-werknemers-weg-in-brabant~a6fdb3d7/

Comments are closed.