• 6
  • feb

‘Studentenstop hbo-v blijft nodig’

Studentenstop hbo-v’ers, ondanks oplopende tekorten aan verpleegkundigen. ‘Opleidingen kunnen niet zomaar honderden opleidingsplekken erbij toveren’, zegt Hans Aerts, voorzitter van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde.

 

Ook voor komend studiejaar 2018-2019 geldt op de meeste hbo-verpleegkunde-opleidingen een studentenstop. Vooral in de Randstad zetten de opleidingen een beperking op de instroom van nieuwe studenten. Het lijstje met ‘fixusopleidingen’ vind je hier>>.

Beroepsvereniging V&VN vindt de numerus fixus op hbo-v’s niet stroken met de grote vraag naar verpleegkundigen en deed vorig jaar herhaaldelijk een oproep aan de hogescholen om de numerus fixus los te laten.

Investeren

Dat is niet realistisch, zegt Hans Aerts, opleidingsdirecteur van de Utrechtse hbo-verpleegkunde-opleiding en voorzitter van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV). Het aantal stageplekken is op zich het probleem niet, zegt hij. ‘Maar goéde stageplekken met voldoende begeleiding, zodat leerlingen niet voortijdig uitvallen, daarvan maak je er niet zomaar een paar honderd bij.’ Bovendien gaat het niet alleen om stageplekken, vervolgt hij. ‘Een opleiding moet ook investeren in extra leerkrachten, lokalen en andere studiefaciliteiten. Dat vraagt een enorme investering van een school. Vergeet daarbij niet dat we de afgelopen jaren al ontzettend gegroeid zijn. In Utrecht alleen steeg het aantal verpleegkundestudenten in vijf jaar tijd van 900 naar 2000.’

Hogeschool Fontys schrapt wél haar numerus fixus; stageplaatsen genoeg.

Management

Aerts speelt de bal door naar het management van de instellingen. ‘Het is onbegrijpelijk dat twee jaar geleden onze studenten geen vaste baan konden krijgen en dat het water de werkgevers nu aan de lippen staat.’ Hij vindt dat instellingen hun personeelsbeleid beter moeten plannen. Soelaas moet volgens hem vooral komen van regionale samenwerkingsverbanden, zoals in de provincie Utrecht, waar tientallen werkgevers, hogescholen en roc’s vorig jaar een convenant ondertekenden. Ook in de regio Apeldoorn hebben zorginstellingen zich recent verenigd in Zorgplatform Apeldoorn.

De hogescholen zinnen daarbij op alternatieve manieren om meer studenten op stage te sturen, ook op plekken in de thuiszorg, waar stageplekken voor jongerejaars vaak lastig zijn. Daarvoor is in Utrecht de duostage in het leven geroepen, waarbij een ouderejaars stagiaire een jongerejaars mee op sleeptouw neemt. Ook zijn in Utrecht veel studenten op stage bij een vrijwilligersorganisatie, wat bij velen kritiek opriep over de kwaliteit van de stage.

Zij- en doorstromers

Door de schaarste op de arbeidsmarkt zijn de werken-lerenvarianten populair aan het worden. Daar komen zowel zij-instromers en herintreders op af als mbo’ers die ‘doorscholen’ naar hbo. De hogeschool Utrecht begon in februari met een februaristroom, die een ongekende toestroom kende, vertelt opleidingsdirecteur Aerts.’ In plaats van de verwachte dertig studenten, meldden zich er tachtig aan.’ Het mes snijdt bij deze varianten aan twee kanten: werkgevers kunnen iemand gelijk in dienst nemen en de student heeft een salaris. Ook eerder had de HU te maken met een explosieve instroom van studenten verpleegkunde.

De beste hbo-v’s van het land: dit zijn ze!

Comments are closed.