10 Tips voor het behouden van zorgmedewerkers
Werkdruk, emotionele belasting en weinig ruimte voor fouten maken. Deze factoren dragen niet bij aan het werkgeluk van zorgmedewerkers. Een kwart van de jonge artsen overweegt te stoppen en bijna de helft van de nieuwe zorgmedewerkers is binnen 2 jaar weg uit de zorg, volgens de commissie Werken in de zorg. Maar hoe vergroot je het werkgeluk?
1. Creër ruimte.
Om de best mogelijk zorg uit te voeren is maatwerk vereist. Om die te kunnen leveren, is een verstandhouding nodig waarin aan behoeften voldaan wordt.
2. Een fout begaan betekent niet gelijk fout gedaan.
De verwachting die men van de zorg heeft is hoog. Er mag niets fout gaan, terwijl leerruimte wel belangrijk is. Prestaties komen juist door groei. Het is dus van belang dat u als organisatie achter de medewerkers blijft staan.
3. Passievol besturen.
Om optimale resultaten te boeken is het belangrijk om te luisteren naar medewerkers. Dit bevordert de communicatie en zorgt ervoor dat betekenisvolle ervaringen gedeeld worden.
4. Verzorging van diversiteit.
Uiteindelijk heeft iedereen behoefte aan zorg. Vandaar de brede kring van cliënten met als gevolg een rits aan denkwerelden. Het is daarom belangrijk om een diversiteit aan medewerkers te hebben om aan al die verschillende denkbeelden zorg te kunnen leveren. Het aannemen van internationale zorgmedewerkers maakt je organisatie diverser.
5. Aanbod van experimenteerruimte.
We weten allemaal dat de zorg momenteel een transitie ondergaat door ontwikkelingen zoals vergrijzing en technische groei. Door experimenteerruimte te bieden stimuleert u de groei van werknemers wat naast behoud ook innovatie kan opleveren.
6. Participatie.
Geef medewerkers de gelegenheid om mee te denken en bij te dragen aan de uitvoering van nieuwe projecten. Dit zorgt voor meer verantwoordelijkheid en begrip binnen multidisciplinaire teams.
7. Vlotte, actuele en duidelijke vormen van communicatie.
De juiste informatie op het juiste moment via de juiste kanalen opbrengen verhoogt de betrokkenheid van medewerkers. Zo bouwt u begrip bij uw medewerkers voor maatregelen die soms acuut genomen moeten worden. Zorg voor transparantie beantwoord ook daadwerkelijk ieder vraag dat binnenkomt. Zorg voor korte lijnen zodat informatie flows laagdrempelig blijven, maar houd alles wel zo persoonlijk mogelijk.
8. Ga groepsgewijs te werk.
Het bespreken van problemen binnen de groep kan een gevoel van herkenning en sociale steun geven. Solidariteit kan worden gekweekt en het team kan van elkaar leren. Dit komt het groepsgevoel ten goede.
9. Wees doelgericht.
Bepaal een einddoel en werk er ook stapsgewijs naartoe. Dit werkt stimulerend omdat mijlpalen makkelijk worden erkend en successen samen worden gevierd.
10. Maatwerk.
Zorg voor keuzemogelijkheden voor medewerkers. Stimuleer de persoonlijke groei door deze bij te houden aan de hand van persoonlijke stappenplannen en houd reguliere besprekingen om gevoelens te bespreken en groei te monitoren.
Het zou mooi zijn als de zorg een sector blijft die kansen biedt aan iedereen op ieder niveau. Daar ligt de grootste uitdaging. Hoe kunnen we ontwikkelingskansen aan iedereen aanbieden? Breng de kwaliteiten van medewerkers in zicht. Waar zit het talent van een bepaalde zorgmedewerker en wat heeft diegene nodig om dat verder te ontwikkelen?
De coronacrisis heeft duidelijk gemaaakt iedereen duidelijk dat werken in de zorg topsport is. Dat vraagt om een werkomgeving waarin je kunt presteren. Faciliteer uw werknemers dus optimaal om hun taken uit te voeren. Als werkgevers hun zorgmedewerkers centraal zetten dan bouwen zij aan hun bevlogenheid en betrokkenheid. Bevlogen zorgmedewerkers zijn gelukkige werkers die goede zorg en tevreden cliënten bezorgen. Zo behoudt uw organisatie trouwe werknemers en groeit de organisatie op den duur.
Wilt u meer weten over hoe u ook (internationale) verzorgenden, verpleegkundigen en helpenden kunt behouden?
Bij EMTG verwelkomen we op consistente basis betrokken, bekwame en hoog opgeleide zorgprofessionals vanuit de gehele EU. De zorgprofessionals krijgen vooraf de mogelijkheid om een traject af te leggen waarbij ze een intensieve cursus Nederlandse taal en cultuur kunnen volgen. Ze worden begeleidt door een coach, zodat ze zich makkelijker kunnen aanpassen aan de Nederlandse cultuur en maatschappelijke kwesties.
Mocht uw zorginstelling hulp nodig hebben om openstaande vacatures te vervullen, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met EMTG.
U kunt ook de whitepaper doornemen om meer informatie in te winnen over EMTG.