fbpx

Loopbaanbegeleider in de spotlight – Ellis

In deze Loopbaanbegeleider in de Spotlight stellen we u graag voor aan Ellis! Ellis begon haar carrière als verpleegkundige en net als onze zorgprofessionals heeft ze veel kennis en kunde opgedaan in verschillende Europese landen.  

Ze weet als geen ander hoe het is om binnen verschillende zorgsystemen te werken en meerdere talen te leren. Dit maakt het voor Ellis makkelijk om zichzelf in de schoenen van de EMTG-verpleegkundigen en assistent-verpleegkundigen te plaatsen en hen te begeleiden bij het aanpassingsproces in Nederland. 

Ellis’ avontuurlijke geest bracht haar al veel internationale ervaring in de zorg. Nu begeleidt ze zorgprofessionals tijdens hun eerste jaar in Nederland. 

Loopbaanbegeleider Ellis

Ellis, kan je ons iets over jezelf vertellen? 

“Jazeker, ik zal je wat vertellen over mijn ervaring. Een heel typisch feit aan mij is dat ik erg van talen en internationaliteit hou, dus als ik nu terugkijk op mijn leven, heeft dat mijn hele pad en de keuzes die ik in mijn leven gemaakt heb, gevormd.  

Toen ik mijn middelbare school afrondde, ging ik naar de Verenigde Staten om een half jaar uitwisselingsstudent te worden. Toen besloot ik om te studeren om zorgprofessional te worden en schreef me in aan een Belgische universiteit, omdat ik internationale ervaring wilde blijven opdoen.  

Daarna besloot ik naar het zuiden van Nederland te verhuizen, om specifieker te zijn verhuisde ik naar Maastricht waar ik als verpleegkundige ging werken. Tijdens mijn jaar in Maastricht besloot ik Duits te leren omdat ik een nieuwe taal wilde leren en toen dacht ik dat het gaaf zou zijn om naar Duitsland te verhuizen om de authentieke ervaring op te doen. 

In Duitsland werkte ik uiteindelijk twee jaar in een ziekenhuis, dus ik had ongeveer hetzelfde gevoel als de EMTG zorgprofessionals wanneer ze naar Nederland komen. Omdat ik nog steeds nieuwe talen wilde leren, besloot ik Spaans te leren, wat me naar EMTG leidde. Ik werk sinds maart 2021 bij dit bedrijf. Ik vind het erg leuk!” 

Hoe lang heb je gestudeerd om zorgprofessional te worden? En wat inspireerde je om een begeleidende rol te bekleden? 

“Ik heb drie jaar gestudeerd. Toen ik als verpleegkundige werkte, realiseerde ik me dat ik het leuk vond om verpleegkundestudenten te begeleiden, maar vooral om internationale verpleegkundigen te helpen.  

Ik realiseerde me dat dit zo’n grote interesse van mij was dat ik mezelf afvroeg: ‘Is er niet iets waar ik coaching en verpleging kan combineren en iets met internationale mensen en talen samen? Is er een organisatie die verpleegkundigen uit verschillende landen naar Nederland werft?’ Dus begon ik op internet te zoeken en zo vond ik EMTG.” 

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een EMTG loopbaanbegeleider? 

“Er voor de zorgprofessionals zijn en met ze te praten en laten weten dat ik er voor ze ben. Het is oké om je verloren te voelen in de vertaling en niet alles hoeft perfect te zijn. Het maakt allemaal onderdeel uit van het proces.  

Ik probeer ze complimenten te geven, want dat is het belangrijkste. Ik wil dat ze zich goed en gastvrij voelen. De belangrijkste eigenschap als mentor is dat je jezelf in hun schoenen kan plaatsen. Empathie is wat hen helpt om zich beter te voelen en uiteindelijk beter te presteren.” 

Welke taken als EMTG loopbaanbegeleider vind je het leukst?  

“Wat ik het leukst vind is om de zorgprofessionals te zien groeien vanaf het moment dat ik ze ophaal van het vliegveld tot het moment dat ze EMTG verlaten. Om ze door het hele proces te kunnen begeleiden geeft mij veel voldoening.  

Het zijn de kleine dingen die de meeste kracht geven. Bijvoorbeeld wanneer ik in gesprek ben met een zorginstelling en ze vertellen me dat ze erg blij zijn met onze zorgprofessionals of als ik een sms ontvang met ‘Ik ben geslaagd voor mijn B1-examen’.  

Ik weet uit ervaring hoe moeilijk  (en soms zelfs frustrerend) het kan zijn om naar het buitenland te verhuizen. Dus de kleine prestaties geven me vreugde, omdat ik weet dat ze op de goede weg zijn.” 

 Zie jij een verschil in de werkcultuur tussen Nederland en andere landen op het gebied van verpleging? 

 “Er zijn zeker veel verschillen die mij opvielen. In Duitsland is het bijvoorbeeld hiërarchischer dan in Nederland. Hier heerst er een platte cultuur waarin iedereen gelijkwaardig wordt behandeld. De werktijden zijn ook verschillend. In Nederland werk je meer dagen terwijl je in andere landen misschien meer uren werkt. Daarom kost het tijd voor zorgprofessionals om zich aan te passen en de kandidaten zouden niet zo streng voor zichzelf moeten zijn want na verloop van tijd zullen ze aan alles wennen.” 

Hoe zorg je ervoor dat zorgprofessionals zich in deze tijd op hun gemak voelen en kalm blijven? 

“Het is erg belangrijk om in het begin vertrouwen te kweken, zodat ze weten dat jij een persoon bent waarop ze kunnen bouwen. Ik probeer ze persoonlijk te zien en gesprekken te regelen. Daarnaast verzorg ik online teamvergaderingen.  

Contact in het begin is dus erg belangrijk. Ik begin met een groepsbijeenkomst en stap later over naar individuele gesprekken, zodat alle zorgprofessionals de kans krijgen om zichzelf te presenteren en indien nodig over persoonlijke zaken te praten.” 

Wat zijn de grootste uitdagingen bij het begeleiden van internationale zorgprofessionals? Hoe overwin je ze?  

“De grootste uitdaging als loopbaanbegeleider is dat je je als bemiddelaar tussen het bedrijf en de zorgprofessionals opstelt. Aan de ene kant moet je opkomen voor de zorgprofessionals en wat het beste voor hen is (je wilt immers dat ze groeien en op hun gemak voelen), maar aan de andere kant moet je de verwachtingen managen die mensen aan beide kanten hebben. Je zit in het midden en moet ervoor zorgen dat beide kanten gelukkig zijn. Dat is een uitdaging, want soms kan het emotionele deel de professionele kant niet overnemen.”  

Wat is je advies voor zorgprofessionals die naar Nederland verhuizen? 

“Wees zo open mogelijk en houd er rekening mee dat de dingen anders zijn dan waar je vandaan komt. Anders betekent niet slechter, het is gewoon niet hetzelfde. Ik raad iedereen aan om niet zo streng voor zichzelf te zijn, want dit is een enorme stap. Ze wagen de sprong naar een ander land en leren een nieuwe taal. Het kan frustrerend worden, maar dat is normaal. Zorg goed voor jezelf, want het is geen gemakkelijke stap. Samen zullen we er sterker uitkomen!” 

Mocht uw zorginstelling hulp nodig hebben om openstaande vacatures te vervullen, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met EMTG 

U kunt ook de whitepaper doornemen om meer informatie in  te winnen over EMTG. 

Translate