fbpx

Loopbaanbegeleider in de spotlight – Majka

In deze serie nemen we een kijkje in de zorg vanuit het perspectief van de loopbaanbegeleider. Zij helpen de zorgprofessionals en de instellingen waar ze werken om de productiviteit, effectiviteit en synergie te optimaliseren. Hoe is het om verpleegkundigen met raad en daad bij te staan? Wij geven u een kijkje in de zorg vanuit het perspectief van een begeleider. 

Dit keer hebben we loopbaanbegeleider Majka Roerink geïnterviewd. Haar grote kracht is volgens onze verpleegsters dat ze gemakkelijk in de omgang is en altijd bereid is om haar eigen mening over zaken te delen. Het feit dat ze in verschillende functies over de hele wereld heeft gewerkt en bovendien een ervaren en bevlogen coach is, maakt haar een fantastische aanwinst voor het EMTG loopbaanbegeleiding team!   

Loopbaanbegeleider

Majka, kan je ons iets over jezelf vertellen? 

Ik ben getrouwd met Alexander en moeder van 3 tieners (Jasmijn is 14 en Wouter & Anouk zijn 12 jaar oud). Ik woon sinds 2017 weer in Nederland, in Oosterhout, Noord Brabant, waar ik ben opgegroeid 

Ik heb 11 jaar voor Philips Lighting gewerkt: ik bekleedde verschillende marketingfuncties in Spanje, Dubai en Nederland. In totaal heb ik meer dan 20 jaar met veel plezier in het buitenland gewoond en gewerkt 

In 2007, na de geboorte van mijn eerste dochter, heb ik besloten om Philips te verlaten en een coachopleiding te doen. Samen met een Nederlandse collega ben ik in Dubai interactieve trainingen gaan ontwikkelen voor artsen en verpleegkundigen met als doel de relatie tussen arts en patiënten te verbeteren.  

Eenmaal terug in Nederland was ik op zoek naar werk waarbij ik mijn buitenlandse ervaring in coaching en training kon combineren met de zorg. Zo ben ik bij EMTG terecht gekomen! 

In mijn vrije tijd wandel en lees ik graag en ik doe aan yoga en pilates. 

Wat heeft je  geïnspireerd om begeleider te worden?  

Ik ben zelf na mijn studie op eigen houtje naar Madrid vertrokken. Vanwege mijn buitenlandse avonturen en mijn ervaring als coach kan ik mij goed inleven in de zorgprofessionals die zich in Nederland vestigen. Ook voor mij was het weer ontzettend wennen in Nederland na zo’n lange tijd in het buitenland. Ik haal daarom veel voldoening uit het begeleiden van onze zorgmedewerkers. 

Welke taken als EMTG-coach vind je het leukst  

Het leukst en interessantst vind ik het coachen en begeleiden van het groeiproces van de helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen; hen volgen en coachen, zodat ze daadwerkelijkheid stappen kunnen zetten in hun ontwikkeling. Het is geweldig om te merken dat ze zich mettertijd steeds zelfverzekerder voelen in hun rol 

 

 

 Het geeft mij voldoening als ik onze zorgprofessionals de support kan bieden die zij nodig hebben, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Waar haal je het  meest voldoening uit als EMTG-coach  

Als ik zie dat de professionals na de eerste ‘hurdles’ van het settlen in NL en op het werk, tevreden zijn en merken dat ze groeien, met de hulp van onze zorginstellingen, de begeleiding op de werkvloer door mijn collega’s en mijzelf als loopbaanbegeleider.   

Heeft de pandemie effect op het contact met zorgprofessionals? Spreek je ze vaker nu het normaal is geworden om vaker zoom meetings te houden?  

Het contact heeft tijdens de pandemie veelal plaatsgevonden online; gelukkig kunnen we sinds kort weer steeds vaker live ontmoeten, ook bij de zorginstellingen, dus dat maakt het werk ook leuker en het contact intenser. In het begin, als de zorgmedewerkers net in NL zijn, is het contact erg intensief en naarmate ze steeds meer gesettled zijn, wordt dat iets minder hoewel nog steeds regelmatig.   

 Wat zijn de grootste uitdagingen bij het begeleiden van internationale zorgprofessionals en assistent-verpleegkundigen? Hoe overwin je ze?  

Het managen van hun verwachtingen omtrent huisvesting, vervoer, inhoud van het werk,….Ik probeer hen zo duidelijk en eerlijk mogelijk te informeren over wat hen te wachten staat, af en toe stap voor stap, want er komt enorm veel op ze af in de eerste maanden dat ze hier zijn.

Hoe zorg je ervoor dat zorgprofessionals in deze tijd zich op hun gemak voelen en kalm blijven  

Vooral door er voor hen te zijn, te luisteren en daar waar ik kan te helpen. En als dat niet lukt, heb ik gelukkig een heel leuk team met collega’s die ook support bieden, of dat nou op het gebied van huisvesting, issues op de werkvloer of iets anders is.  

Welk advies zou je geven aan zorgprofessionals die naar Nederland verhuizen?  

Wees flexibel, open minded, leer alvast fietsen voordat je naar Nederland verhuist😊, neem je eigen verantwoordelijkheid en wees pro-actief; vraag om support daar waar nodig! En natuurlijk ook heel belangrijk; oefen je Nederlands zoveel als je kunt! 

Heeft u interesse om meer over de werkwijze van EMTG te weten te komen?   

Bij EMTG verwelkomen we op consistente basis betrokken, bekwame en hoog opgeleide zorgprofessionals vanuit de gehele EU. De zorgprofessionals krijgen vooraf de mogelijkheid om een traject af te leggen waarbij ze een intensieve cursus Nederlandse taal en cultuur kunnen volgen. Daarbij worden ze ook begeleidt door een coach zodat ze zich makkelijk kunnen aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden. 

Mocht uw zorginstelling hulp nodig hebben om openstaande vacatures te vervullen dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met EMTG. U kunt ook onze White paper doornemen om meer informatie in  te winnen over EMTG. 

 

Translate