fbpx

Redenen om zorgprofessionals uit de EU te halen

Er is veel vraag naar hoogopgeleide zorgprofessionals in de Nederlandse zorgsector Momenteel staan er meer dan 130.000 vacatures open en door de vergrijzing komen er vooral in de ouderenzorg steeds meer patiënten bij. Om dit bij te kunnen benen zou in 2040 een kwart van de beroepsbevolking in de zorg moeten werken, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Op dit moment is slechts 1 op de 7 werkenden een zorgmedewerker. Ondanks vele inspaningen hebben zorginstellingen moeite om de huidige vacatures te vervullen.  EMTG ziet kans om deze vacatures in te vullen met enthousiaste en betrokken EU-zorgprofessionals.  

Toch aarzelen veel zorginstellingen om buitenlanders aan te nemen. Hoewel taal en cultuurverschillen een obstakel kunnen vormen, stelt de Gezondheidszorg dat de aanstelling van EU-zorgprofessionals geen risico voor patiënten vormt. Integendeel! Met de juiste benadering en integratie van internationale kandidaten kunnen zij juist een cruciale en duurzame rol gaan spelen in het Nederlandse zorgsysteem. Kort samengevat: De oplossing van het zorgvraagstuk ligt in Europa. 

Een nieuw idee?

Het idee om buitenlandse zorgprofessionals naar Nederland te halen is uiteraard niet nieuw Wél baanbrekend is de uitbreiding van georganiseerde internationale werving van zorgprofessionals. Wij onderscheiden ons van de concurrentie door in zeven verschillende landen recruiters te hebben gevestigt. Hierdoor blijven we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de EU en kunnen we snel een persoonlijk gesprek aangaan met potentiële kandidaten

De sleutel tot succesvolle integratie van buitenlandse zorgprofessionals is het leren van de Nederlandse taal en cultuur. Wij hebben een samenwerking met Academia Neerlandesa die de kwaliteit van de cursussen waarborgt. Er worden taalcursussen (Minimaal B1 niveau) op maat geleverd, waarbij de zorgprofessionals situaties uit de praktijk simuleren. Er wordt direct vakjargon geleerd, wat de integratie in de nieuwe organisatie sterk ten goede komt 

Ruimte geven

Eenmaal aangekomen in Nederland is het van belang dat EU-zorgprofessionals de ruimte krijgen om hun taalvaardigheid verder te ontwikkelen. Dit bevordert de integratie versnellen en binding met de organisatie waar ze werken 

Ook is het belangrijk om te doorgronden wat zorgprofessionals en opdrachtgevers nodig hebben om op professioneel vlak te slagen. Onze recruiters staan in contact met zorginstellingen en zijn op de hoogte van buitenlandse opleidingen. Door onze lokale, nationale en continentale expertise kunnen we sneller en efficiënter de juiste match vinden. Dit heeft bijgedragen aan het feit dat 97% van onze verpleegkundigen hun contract ook daadwerkelijk uitdient. 

Verwachtingen bespreken

Voordat er over de landsgrenzen heen gekeken wordt is het goed om eerst de verwachtingen van een kandidaat te definiëren. Het past niet in een realistisch verwachtingspatroon dat een EU zorgprofessional direct op hoog niveau meedraait. Met helder gedefinieerde verwachtingen verloopt de integratie van een buitenlandse kandidaat veel soepeler. Dat is voor de kandidaat fijn, maar ook voor huidige medewerkers binnen de zorgorganisatie.  

Wij bespreken met de zorgprofessionals hun wensen, maar zorgen er ook voor dat nieuwe werknemers weten wat er van hen verwacht wordt in de Nederlandse zorg. Het verzorgen van goede huisvesting, begeleiding in sociale contacten en het bieden van werk voor meereizende partners blijken tevens belangrijke factoren te zijn om uitval te voorkomen. 

Persoonlijke aandacht

Wij onderscheiden ons door Europees te opereren, maar altijd persoonlijke service en aandacht te bieden. Alle zorgprofessionals krijgen naast hun taallessen een coach aangewezen, zodat ze er niet alleen voor staan. Zo helpen we patiënten, verpleegkundigen en zorgverleners de cultuurverschillen te overbruggen.   

Wij zorgen voor het contract, de BIG-registratie, organiseren huisvesting en leveren vakkundige begeleiding op de werkvloer. De begeleiding op zowel zakelijk als persoonlijk vlak leidt tot tevreden werknemers en succesvolle zorginstellingen. Kortom, EMTG verzorgt en ontzorgt. 

Betrokkenheid

Internationalisering van de werkvloer is niet alleen een oplossing voor het personeelstekort. De intrinsieke motivatie van buitenlandse medewerkers is doorgaans zeer hoog. Ze voelen zich erg betrokken bij de zorginstelling waar ze werken en ze brengen verse inzichten met zich mee. EU-zorgprofessionals zorgen voor nieuw elan op de werkvloer en een grotere efficiëntie van de werkprocessen.  

Elke zorgverlener die we in het buitenland werven, vormt een oplossing voor het Nederlandse tekort aan personeel en levert een wezenlijke bijdrage aan onze zorgverlening. Bovendien biedt EMTG de Europese zorgverlener de kans op een succesvolle loopbaan met toekomstperspectief.  

Mocht u personeel uit het buitenland overwegen, dan kunt u contact opnemen met ons salesteam. Zij kunnen u begeleiden en voorzien van de benodigde informatie, onder andere over financiële tegemoetkomingen voor zowel werkgevers als werknemers. Download onze whitepaper voor meer informatie.  

Translate