fbpx

Zorgprofessional in de spotlight – Ana Bodega

Deze week hebben we een een nieuwe Zorgprofessional in de spotlight voor u in petto! Maak kennis met Ana Bodega, een ambitieuze Spaanse zorgprofessional die al bijna twee jaar in Nederland werkt. Al van jongs af aan droomde Ana ervan om in de zorg te werken. Toen ze 17 was, ging Ana vaak naar het ziekenhuis om haar opa te bezoeken. Nadat ze de verpleegkundigen hard had zien werken, raakte ze gemotiveerd en wilde ze hetzelfde doen voor anderen. Deze goedaardige instelling maakt haar een uitstekende kandidaat als EMTG-zorgprofessional. We zijn dan ook verheugd om Ana te hebben mogen verwelkomen. Tijdens deze blog  neemt ze u mee op haar avontuur  in Nederland.

Over jezelf

1. Wat is jouw naam en hoe oud ben je?
Mijn naam is Ana en ik ben 24 jaar oud!

2. Waar kom je vandaan?   
Ik ben geboren in Madrid, Spanje.

3. Aan welke universiteit ben je afgestudeerd?
Ik heb verpleegkunde gestudeerd aan de CEU San Pablo Universiteit te Madrid.

4. Wat heeft je doen besluiten om een zorgprofessional te worden?    
Als klein kind wilde ik altijd al iets in de zorg doen. Op mijn 17e is mijn opa ernstig ziek geworden en moest hij lange tijd in het ziekenhuis verblijven. Elke keer dat ik hem bezocht kon ik zien hoe de zorgprofessionals hun best deden om hem optimaal te verzorgen. Dit inspireerde mij om hetzelfde voor anderen te willen doen. Ik put veel motivatie uit die tijd en doe mijn best om mijn cliënten zo goed mogelijk te kunnen verzorgen.

Werken als zorgprofessional in Nederland   

5. Sinds wanneer woon je in Nederland en waar werk je?   
Sinds oktober 2019 werk ik in Nederland. Ik ben begonnen bij een verzorgingstehuis in Boxtel. Hier heb ik met plezier gewerkt en veel ervaring kunnen opdoen. In de afgelopen 2 jaar ben ik veel gegroeid en sinds  augustus 2021 werk ik in een Eindhovense ziekenhuis.

6. Wat zijn enkele van de dagelijkse taken die jou bezig houden?
Ik werk als geregistreerde verzorgende in een verpleeghuis, de afdeling waar ik werk is simpel en eenvoudig. Ik heb verschillende soorten cliënten die ik moet verzorgen, allen zijn ze afhankelijk van onze hulp.
Mijn dienst begint om 7:00 uur. Zodra ik aankom, neem ik de evaluaties en veranderingen die tijdens de laatste diensten hebben plaatsgevonden door.  Daarna  luisteren we met z’n allen naar wat onze collega’s van de nachtploeg te zeggen hebben. Elk cliënt  heeft zijn/haar eigen dagelijkse agenda. Hierdoor hebben we een duidelijk beeld van wat er  per dag moet gebeuren. Deze taken variëren: ochtendverzorging, het monitoren monitoren van vitale signalen, bloedglucose, toediening van medicatie, inbrengen van katheters, wondgenezing, verzorging van stoma’s, fysio, tandartsbezoeken, activiteiten zoals bingo, winkelen, etc. Daarna bereidt het team zich voor en kunnen we beginnen. Daarbij zijn fungeren sommigen van ons als aanspreekpunt tussen de cliënt en het verpleeghuis. Dit betekent dat wij [verpleegkundigen] ook verantwoordelijk zijn voor de organisatie van alles wat met de zorg voor de vaste cliënten te maken heeft.
Bekijk hier de Instagram-reel van Ana in actie.

7. Hoe verschilt  de Nederlandse werkcultuur met die van jouw land?
Ik heb niet veel ervaring in de Spaanse zorg opgedaan. Ik heb daar alleen als student gewerkt. Van wat ik zelf heb ervaren en gezien verschilt het qua werk niet veel. Er is wel een groot verschil in de cultuur in beide landen. Wat me is opgevallen dat men in Nederland open en nieuwsgierig is naar hoe we in Spanje werken. In Nederland worden er altijd doelen gesteld, plannen gemaakt en feedback gebruikt om van elkaar te leren. In Spanje heerst er meer een hiërarchie waar men meer luistert naar hun leidinggevende.

8. Wat vind je het leukst aan je werk?   
Ik hecht veel waarde aan de banden die ik met mijn cliënten opbouw. Na verloop van tijd leer ik ze echt kennen. Het feit dat ze hun vertrouwen volledig aan jou geven en hun lot aan jou overlaten raakt mij echt diep. Het verschil dat je als zorgprofessional in iemand’s leven kunt maken geeft mij kracht en motivatie. Verder vind ik het lief hoe ze mij proberen te helpen met het leren van de taal. Ook is is de werk stabiliteit en steun die ik van mijn team krijg geweldig!

“Mijn doelen zijn om mezelf zoveel mogelijk te blijven ontwikkelen en verbeteren, zodat ik me in de toekomst kan specialiseren.”

Ana B., 24 years old, Spain.

Werken in het buitenland   

9. Wanneer en waarom besloot je om als zorgprofessional in Nederland aan de slag te gaan?    
Ik heb altijd al willen ervaren hoe het is om in het buitenland te wonen en nieuwe culturen te ontdekken. Voordat ik naar Nederland verhuisde was ik al twee keer eerder hier met mijn vrienden op vakantie geweest. Het beviel me heel erg. Tijdens mijn laatste studiejaar organiseerde de universiteit een beurs waar EMTG ook aanwezig was. Ik raakte gefascineerd door de EMTG programma en hoefde niet twee keer na te denken om deel te nemen aan deze fantastische ervaring.

10. Wat is de grootste uitdaging (en) om als verpleegkundige in het buitenland te werken? Hoe heb je die uitdaging(en) overwonnen?    
Zelf vond ik de taal onder de knie krijgen het grootste obstakel. Maar als je eenmaal je best doet en inzet toont hoef je je geen zorgen te maken want “alles komt goed”.  Uit mijn eigen ervaring kan ik vertellen dat Nederlanders erg direct en open zijn. Ze zijn bereid om open en eerlijk over alles te praten en verwachten dat ook van anderen. Wat voor mij erg heeft geholpen was om eerlijk en realistisch tegenover mezelf te zijn over wat ik wel en niet wist.  Daarbij ging ik met de stroom mee en stond ik open om nieuwe dingen te  leren wanneer ik daar de kans voor kreeg. Op een gegeven moment komen alle (levens)lessen  bij je terug en kun je grote verbeteringen in je leven aanbrengen.

11. Wat zijn de voordelen van werken in het buitenland voor iemands professionele en persoonlijke leven?    
Als zorgprofessional is het belangrijk dat je baangarantie en de mogelijkheid tot ontwikkeling hebt zodat je kan blijven groeien en leren. In mijn werk de stabiliteit en de mogelijkheid om te blijven groeien en leren.  Het voordeel van Nederland is dat er hier erg veel waarde wordt gehecht aan een gezonde balans tussen werk en privé. Hierdoor is de werkdruk in de zorg  minder intens vergeleken met andere landen.

Nederland   

12. Hoe is het leven in Nederland? Wat doe je in je vrije tijd?   
Ik heb een erg drukke leven. Ik hou van de vrijheid en onafhankelijkheid maar tegelijkertijd ook van de stabiliteit en veiligheid binnen de grenzen. In mijn vrije tijd ga ik graag op bezoek bij vrienden, neem ik stedentrips binnen het land, sport ik vaak en hou ik ervan om te wandelen. Er is altijd wel iets te doen hier. Wat dat betreft is de keuze echt reuze!

13. Wat vind je het leukst aan Nederland?    
Ik hou van de openheid en gastvrijheid. Er heerst een multiculturele samenleving waarbij het nieuwe zich met het oude mengt. In Nederland heb ik mezelf gevonden. Je krijgt de kans om jezelf te uiten en jezelf te zijn.

14. Wat zijn jouw toekomstige doelstellingen op het gebied van verpleeging in Nederland?    
Mijn doelen zijn om mezelf zoveel mogelijk te blijven ontwikkelen en verbeteren, zodat ik me in de toekomst kan specialiseren.

Boodschap   

15. Welke boodschap heb je voor toekomstige verpleegkundigen die overwegen om in het buitenland te gaan werken?    
Ik zou zeggen: Grijp je kans en ga ervoor! Als je erover nadenkt om in het buitenland te gaan werken, is dit een heel goed programma om mee te beginnen. Je leert de taal,  krijgt een baan, persoonlijke begeleiding en ondersteuning. Verder leer je  geweldige mensen kennen die dezelfde passie hebben. Natuurlijk blijft het een grote stap die je leven zal veranderen. Het is belangrijk om realistisch te blijven over je verwachtingspatronen. Niet alles zal soepel verlopen, maar onthoudt dat dan dat je geduldig, respectvol en ruimdenkend moet zijn. Dat heeft mij persoonlijk erg geholpen.

Overweegt uw  zorginstelling om EU-zorgprofessionals in te zetten? 
Bij EMTG helpen we bij de zoektocht naar het best gekwalificeerde zorgpersoneel voor uw organisatie. Denk hierbij aan plaatsing in de thuiszorg, verpleeghuizen, ziekenhuizen, GGZ zorgcentra en in de GHZ.
Wij kijken voorbij de Nederlandse grenzen en rekruteren bekwame  Europese zorgprofessionals uit landen zoals o.a. Spanje, Italië, Portugal, Griekenland, Roemenië, het VK. Onze zorgprofessionals hebben ervaring (op verpleegkundig gebied) en hebben net als Ana voldoende Nederlands geleerd voordat zij in Nederland aan de slag gaan. Ook  begeleiden wij de verpleegkundige tijdens het integratietraject binnen uw organisatie en in Nederland.

Heeft uw zorginstelling nog openstaande vacatures?   

Translate