fbpx

Zorgprofessional in de Spotlight – Daniela

Zorgprofessional in de Spotlight is terug! Deze keer willen we u voorstellen aan Daniela uit Italië. Ze heeft veel ervaring opgedaan in de horeca, onder meer als serveerster, hotelbediende en maatschappelijk werker. Deze ervaringen hebben haar in contact gebracht met mensen uit alle lagen van de bevolking, wat haar ten goede is gekomen in haar carrière als zorgprofessional. Tijdens haar studie heeft zij stage gelopen als verzorgende. Hier raakte ze geïnspireerd door verpleegkundigen en jaren later kon ze de gedachte van werken in de zorg niet loslaten en besloot ze om zelf ook een zorgprofessional te worden. Na haar studie werkte ze een jaar als zorgprofessional in Italië voordat ze besloot meer ervaring in het buitenland op te doen. Begin 2021 sloot ze zich aan bij het EMTG-programma en sinds mei werkt ze in Nederland. Hoewel ze al een paar weken in Nederland is, weet ze haar weg in het land te vinden. Daniela is blij om bij te praten en te praten over haar reis tot nu toe: 

Zorgprofessional

1. Over jezelf

Wat is jouw naam en hoe oud ben je?     

Hoi mijn naam is Daniela Giunta en ik ben 32 jaar oud.    

Waar kom je vandaan?   

Ik kom uit Savoca, een dorp in de provincie Messina op Sicilië. 

Aan welke universiteit ben je afgestudeerd?

Ik ben in maart 2020 afgestudeerd aan de Universiteit van Messina.  

Wat heeft je doen besluiten om een zorgprofessional te worden?    

Zelf heb ik in pizzeria’s, hotels en zelfs in een dierenkliniek gewerkt. In 2014 studeerde ik af als als verzorgende. Tijdens mijn stage als zorgassistent vond ik het werk die de zorgprofessionals verrichtten geweldig, ik realiseerde me dat dit mijn volgende stap was.    

2. Werken als zorgprofessional in Nederland   

zorgprofessional

Sinds wanneer woon je in Nederland en waar werk je?   

Sinds mei ben ik in Nederland. Op dit moment woon ik in Bussum (25 km van Schiphol). Ik werk in de thuiszorg voor een zorginstelling genaamd “Vivium Zorggroep”. 

Wat zijn enkele van de dagelijkse taken die jou bezig houden?     

Werken in de thuiszorg is dynamisch en verschilt van dag-tot-dag. Ik help cliënten bij DLA (Dagelijkse levensactiviteiten), meet hun vitale functies, dien therapie toe, geef ze medicijnen, voer zorgplannen uit en volg mijn ervaren collega’s tijdens de uitvoering van gezondheidsvoorlichting voor de cliënt. 

Een deel van mijn werkdag bestaat ook uit het volgen van online cursussen over de richtlijnen van verschillende verpleegtechnieken. Zo blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de zorg en kan ik mijn eigen kennis verbeteren. 

Hoe verschilt  de Nederlandse werkcultuur met die van jouw land?   

Ik heb alleen ervaring de thuiszorg, dus ik kan een vergelijking maken met Italië. In Nederland hebben zorgprofessionals meer autonomie en is de hiërarchie ‘horizontaal’, wat inhoudt dat we hier een platte cultuur hebben waar iedereen met elkaar samenwerkt, ongeacht hun rol. Je kan als stagiaire in Nederland, opbouwende kritiek leveren aan je leidinggevende. 

Wat vind je het leukst aan je werk? 

Wat ik het leukste vind aan mijn baan is dat ik deel uitmaak van een “Leerteam”, een groep professionals bestaande uit studenten en stagiaires die hun kennis en ervaringen delen. Zo kan ik van anderen binnen het vak leren hoe zij omgaan met bepaalde omstandigheden en waar nodig hun oplossingen toepassen in mijn eigen werk. 

Werken in het buitenland   

zorgprofessional

Wanneer en waarom besloot je om als zorgprofessional in Nederland aan de slag te gaan?

Na een jaar werkervaring in Italië te hebben opgedaan, besloot ik dat ik meer wilde. Ik wilde het maximale uit mijn carrière en een passend salaris verdienen. In oktober 2020 was ik voor het eerst op vakantie in Nederland. Nadat ik door de straten van Haarlem had gelopen, realiseerde ik me dat het me zo’n comfortabele gevoel gaf, dat ik dit land als nieuwe thuisbasis voor me zag. 

Terug in Italie , zocht ik gelijk een manier om via mijn beroep naar Nederland te kunnen verhuizen en kwam ik EMTG tegen. De rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis. 

Wat is de grootste uitdaging (en) om als verpleegkundige in het buitenland te werken? Hoe heb je die uitdaging(en) overwonnen?    

De grootste uitdaging blijft toch de taalbarrière. Het is niet onmogelijk om een nieuwe taal, die je in slechts drie maanden hebt geleerd,  aan te passen in je dagelijkse routine. Maar, het vereist wel veel geduld, doorzettingsvermogen en vastberadenheid om je vaardigheden dagelijks te verbeteren. Gelukkig had ik een team met goede leraren om me heen op de taalschool en nu kan ik nog altijd de hulp van mijn loopbaanbegeleider inschakelen waar nodig. Ook heb ik een gezellige groep collega’s op werk waar die me ondersteunen. 

Wat zijn de voordelen van werken in het buitenland voor iemands professionele en persoonlijke leven?    

Werken in Nederland heeft veel voordelen. Ik werk fulltime op basis van 32 uur per week verdeeld over 4 dagen. Dit betekent dat ik elke week 3 vrije dagen heb. 

Op dit moment ben ik werkzaam als verzorgende en wacht ik op het moment dat ik me kan inschrijving in het BIG-register.  Zodra dat gebeurd kan ik hier meer verdienen dan ik thuis in Italië als verpleegkundige zou hebben gekund. De structuur op werk vind ik ook prettig. Iedereen is respectvol naar elkaar toe en ook als trainee heb je iets te zeggen op werk.  

Nederland   

Hoe is het leven in Nederland? Wat doe je in je vrije tijd?   

Mijn leven in Nederland geeft me veel voldoening. Door mijn rooster heb ik genoeg tijd over om elke dag een andere stad te verkennen. In mijn vrije tijd maak ik lange boswandelingen, ga ik naar de sportschool, probeer ik iets uit de Nederlandse keuken etc. Kortom, ik houd genoeg vrije tijd over om te genieten van de dingen die ik leuk vind. 

Wat vind je het leukst aan Nederland?    

Ik hou van het gevoel van vrijheid en het respect dat mensen hier voor elkaar in Nederland hebben. Niemand zal een ander  ooit dwingen om iets te doen. Nederland heeft een vrije en onbevooroordeeld cultuur. 

Wat zijn jouw toekomstige doelstellingen op het gebied van zorg in Nederland?    

Binnen dit vak liggen mijn passies bij gynaecologie en spoedeisende hulp (denk aan IC). Nu ik in de thuiszorg werk heb ik ontdekt dat ik me kan specialiseren in pijntherapie en palliatieve zorg. Dit opende mijn beeld voor nieuwe avonturen en kansen. 

Boodschap

Welke boodschap heb je voor toekomstige verpleegkundigen die overwegen om in het buitenland te gaanwerken?    

Mijn advies voor collega’s die ook buitenlandervaring willen opdoen is: Wees moed en neem de stap! Natuurlijk zullen  er ook moeilijkheden op je pad komen, maar al met al zal het de moeite waard worden. Je leert nieuwe mensen met dezelfde doelen als jij kennen, bouwt meer ervaring op en bovendien zullenl je nieuwe werkervaringen goed op je cv staan. 

“In the Netherlands nurses have more autonomy and the hierarchy is horizontal, meaning that all professional figures collaborate, while maintaining their role”

Daniela G., 32 years old, Italy.

Heeft uw zorginstelling ook behoefte aan meer handen aan het bed en overweegt u om EU-zorgprofessionals in te zetten?  

Bij EMTG helpen we bij de zoektocht naar het best gekwalificeerde zorgpersoneel voor uw organisatie. Denk hierbij aan plaatsing in de thuiszorg, verpleeghuizen, ziekenhuizen, GGZ zorgcentra en in de GHZ.  

Wij kijken voorbij de Nederlandse grenzen en recruiteren hooggekwalificeerde Europese verpleegkundigen uit landen zoals o.a. Spanje, Italië, Portugal, Griekenland, Roemenië, het VK. Onze verpleegkundigen hebben ervaring (op verpleegkundig gebied) en hebben net als Daniela voldoende Nederlands geleerd voordat zij in Nederland aan de slag gaan. Daarnaast begeleiden wij de verpleegkundige tijdens het integratietraject binnen uw organisatie en in Nederland.  

Heeft uw zorginstelling nog openstaande vacatures?   

Neem contact op met ons.

Translate