fbpx

Het is de 10de verjaardag van EMTG. We willen deze tien jaar vieren door verschillende EMTG-verpleegkundigen te ontmoeten die vanaf het begin vertrouwen in ons hebben gehad. Hiervoor hebben wij Gaby geïnterviewd, één van de eerste EMTG-verpleegkundigen.  

Gaby is een Spaanse verpleegkundige die sinds 2017 in Nederland is, maar hoe is het allemaal begonnen? Tijdens het interview met Gaby hebben we meer ontdekt over haar ervaring bij EMTG en haar start in Nederland. 

  1. Waarom ben je verpleegkundige geworden?

Toen ik jong was, wilde ik verloskundige worden. Ik keek elke week naar een programma over de bevalling; daarna bleef ik kijken naar eerste hulp programma’s, documentaires over zeldzame ziekten, etc. Tijdens mijn tienerjaren begon mijn droom om verpleegkundige te worden. Toen ik eenmaal aan mijn stage begon, besefte ik dat ik de juiste keuze had gemaakt.  

  1. Waarom Nederland?

 Het was een beetje willekeurig. Ik kon geen baan vinden in Spanje, dus stuurde ik cv’s naar Europese landen. EMTG was het tweede bedrijf dat mij belde. Ik hield van hun transparantie en duidelijkheid, dus besloot ik het selectieproces in te gaan. Voordat ik verhuisde, was ik nog nooit in Nederland geweest, dus ik keek ernaar uit om een nieuwe cultuur en manier van leven te ontdekken.  

  1. Wanneer ben je gestart bij EMTG? En hoe was je eerste tijd?

Ik deed verschillende interviews met Arnold en had twee keer per week online lessen met Trudy. In het begin was de taal vrij moeilijk voor mij omdat mijn wereld nog in het Spaans was. Eenmaal aangekomen in Nederland verbeterde mijn taalvaardigheid heel snel. 

  1. Wat was de belangrijkste barrière die je tegenkwam bij aankomst in het land?

De taal. Ik had collega’s die geen Engels spraken. Het was een uitdaging voor mij om ze te begrijpen en vragen te stellen over het werk. Ook woonde ik in een klein stadje, waardoor ik me sneller met de Nederlandse cultuur en taal moest bezighouden. 

  1. Hoe ben je erin geslaagd om te integreren in de Nederlandse samenleving?

Met dank aan mijn werk in de Thuiszorg. Het team en EMTG hebben me geholpen om de taal en de cultuur te begrijpen. 

  1. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een verpleegkundige in Spanje en Nederland?

Ik geloof dat verpleegkundigen in Spanje beter voorbereid zijn met hun diploma als ze klaar zijn met de opleiding, om in elk specialisme te werken zonder een specialisatie te doen. Terwijl je in Nederland meer mogelijkheden hebt, en het makkelijker is om je te specialiseren, waardoor je de beste bent op een specifiek gebied van de gezondheidszorg. 

  1. Hoe ben je erin geslaagd om beter met de taal om te gaan? Welk advies zou je geven om het te leren?

Mijn collega’s besloten om niet meer in het Engels met me te praten. In het begin was het moeilijk, maar dat zorgde ervoor dat ik harder mijn best ging doen om de Nederlandse taal te spreken. 

Advies: alles wat je weet, durf het te gebruiken. Nederlanders weten dat de taal uitdagend is. Als je het probeert, zullen Nederlanders het waarderen en proberen je te helpen. 

  1. Hoe is je ontwikkeling als verpleegkundige na zes jaar in Nederland geweest? Op welke gebieden heb je gewerkt, training gehad, promoties gemaakt, en verantwoordelijkheden?

Ik ben aan de slag gegaan als assistent (verzorgende 3IG) bij de Thuiszorg; na het doen van het BIG registratie ben ik opgeleid tot Wijkverpleegkundige (Thuiszorg teamleider). Toen besefte ik dat het niet mijn ding was. Gelukkig kon ik binnen hetzelfde bedrijf overstappen naar een andere functie.   

Nu werk ik in een revalidatiecentrum op de afdeling neurologie en palliatieve zorg. In deze zes jaar heeft de organisatie me laten trainen in technieken zoals peritoneale dialyse, PICC-lijnen, eerste hulp, enz. Maar ze hebben me ook in staat gesteld om mijn communicatie te verbeteren bij het praten met palliatieve patiënten, complexe gevallen en het runnen van een Thuiszorg-team. Het is ongelooflijk dat er in een organisatie zo’n verscheidenheid aan werkvelden is. Ik voel me zeer gewaardeerd in de organisatie. 

  1. Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik wil beginnen aan een master in de oncologie. Ik ben van plan om nog lang in Nederland te blijven. 

  1. Welk advies zou je geven aan iemand die erover denkt om aan dit avontuur te beginnen?

Doe het, het weer is niet altijd het beste, maar het land biedt veel meer. 

Hebben jullie medewerkers nodig met passie voor hun werk en een verlangen naar een toekomst in Nederland? Neem contact op met onze consultants en los uw capaciteit probleem op met één klik! 

Translate