fbpx

Hoe kunnen EU-zorgprofessionals de taalbarrière doorbreken? 

Mede door de vergrijzing kampen we in Nederland met een groeiende vraag naar zorg. Doordat het aanbod van bekwame zorgprofessionals lager uitvalt dan de vraag, wordt er naar alternatieven gekeken om openstaande vacatures te vervullen. Het inzetten van Europese zorgprofessionals is niet alleen het beste alternatief, het verrijkt de zorg. Veel internationale zorgprofessionals die naar Nederland komen zijn bekwaam, bevoegd, jong en gemotiveerd. Met de juiste begeleiding zullen ze zich snel thuis voelen. Ze zijn meestal ook, indien goed opgevangen, loyaal en dragen bij aan een hogere kwaliteit van zorg in Nederland. Op termijn zullen ze in aanmerking komen voor een big-registratie zodat ze inzetbaar zijn als verpleegkundigen. De zorg draait om communicatie en zit vol met medische taal.  Hoe kunnen EU-zorgprofessionals het Nederlands voldoende onder de knie krijgen om mee te draaien in de zorg? 

Zorgprefessionals

Spreek dezelfde taal 

Het lezen van protocollen, procedures en rapportages komt veel voor in de zorg. In zo’n omgeving is het daarom cruciaal dat zorgprofessionals de Nederlandse taal beheersen. Het team moet goed kunnen inschatten hoe ze te werk moeten gaan. Het is van groot belang dat men goed communiceert, collega’s worden begrepen en een goed gesprek met cliënten gevoerd kan worden door betrokken collega’s.  

Ook is taal belangrijk om naasten en dierbaren van cliënten te woord kunnen staan. Dit bevordert de relatie tussen zorginstelling en klant. Wanneer men elkaar begrijpt, kan er sneller naar oplossingen worden gekeken. Binnen teams kan een zorgprofessional veel meer met verkregen informatie doen wanneer men letterlijk en figuurlijk dezelfde taal spreekt.  

Wanneer organisaties investeren in werknemers in de vorm van taalopleiding, voorbereiding en nazorg, dragen ze op hun beurt bij aan professionele en liefdevolle zorg. Met de juiste benadering kunnen buitenlandse zorgprofessionals zonder taalbarrière aan de slag. 

Goede communicatie werkt 

Als werkgever kunt u op de werkvloer de regel hanteren dat er alleen Nederlands mag worden gesproken. Collega’s kunnen elkaar op vriendelijke wijze aanspreken en helpen wanneer zij horen dat een ander niet in het Nederlands communiceert. Zo houdt iedereen elkaar scherp en leert iedereen bij.  

Daarbij kunt u als werkgever meer aandacht besteden aan het verzorgen van taallessen aan diegenen die daar behoeften aan hebben. Het bieden van opleidingsmogelijkheden laat zien dat u betrokken bent bij het welzijn en ontwikkeling van uw werknemers. Dit tilt het niveau van uw instelling omhoog.  

De communicatie tussen cliënten en zorgprofessionals zal worden versoepeld wat ten goede komt aan het welzijn en de tevredenheid van zowel de zorgprofessional als de klant. Waar het op neerkomt is dat voldoende beheersing van taal voor eenduidigheid zorgt. Elke belanghebbende heeft hier dus baat bij, want zo worden misverstanden voorkomen.  

Heeft u onze laatste webinar gemist? Bekijk hieronder de hoogtepunten:

De taalschool ontzorgt 

Om betere zorg te verlenen is het cruciaal om betere kennis van de taal op te bouwen. Nederlands is zo complex dat het helpt als je fulltime met de taal bezig bent. In zee gaan met een taalschool als Academia Neerlandesa kan uw zorginstelling ontlasten. Een taalschool kan een pakket aanbieden waarin zorgprofessionals de taal, cultuur en medisch vakjargon leren. Naarmate de tijd verstrijkt zal u merken dat het proces vlotter verloopt en ze daadwerkelijk meerwaarde voor uw organisatie creërenHoud er rekening mee dat ook nieuw lokaal personeel ingewerkt zal moeten worden. Ook zij zullen moeten wennen aan nieuwe protocollen. Het inzetten van nieuw (internationaal) zorgpersoneel is uiteindelijk een voortdurend leerproces dat ook in nascholing en praktijk een plaats moet krijgen. Elke persoon is anders en komt uit een andere omgeving. Neem de positie, leeftijd en cultuur waar een zorgprofessional vandaan komt in acht voor een optimale samenwerking.  

Is uw zorginstelling op zoek naar nieuwe bekwame en bevoegde collega’s? 

EMTG richt zich op het werven van Europese zorgprofessionals met taalondersteuning. Dit is zeker geen makkelijke opgave. In 3 maanden tijd volgen de zorgprofessionals een intensieve cursus Nederlandse Taal en Cultuur. Het vergt natuurlijk veel motivatie, toewijding, leergierigheid en geduld om een nieuwe taal te leren. Wanneer u een goed gekwalificeerde verpleegkundige, verzorgende of helpende+ met ervaring nodig heeft, dan zorgen wij ervoor dat u die ook daadwerkelijk binnen een korte tijd kunt verwelkomen. Onze zorgprofessionals hebben hun taalvaardigheid op niveau B1. 

Translate