fbpx

Intern werkbegeleider in de spotlight – Angelique Pollen 

 

Wij stellen u graag voor aan Angelique Pollen, intern werkbegeleider bij EMTG. Gedurende 30 jaar in de zorg heeft zij binnen verschillende disciplines veel ervaring opgedaan.  Het leek Angelique interessant om haar kennis en ervaring met andere zorgprofessionals te delen. Bij EMTG vergezelt een intern werkbegeleider de zorgprofessionals bij uw organisatie.  Dit gebeurt gedurende de eerste maand om u te ontlasten en de zorgprofessional makkelijker te laten wennen en in te werken. Dit werkt zo goed, omdat al onze intern werkbegeleiders ervaring hebben als Nederlandse verpleegkundigen.  Angelique neemt u mee in het leven van een intern werkbegeleider: 

Kan je ons iets over jezelf vertellen? 

“Hallo, ik ben Angelique Pollen en ben ruim 30 jaar werkzaam geweest in de zorg. Ik heb gewerkt in verschillende disciplines met de langste jaren op de ICU en ambulance.  Ik ben me, naast mijn werk, gaan omscholen en ben nu ook lifecoach met een praktijk voor zorgprofessionals. Als kind heb ik in Irak gewoond en daar heb ik het reisvirus opgelopen. Zo ben ik over de wereld gaan zwerven en heb her en der gewerkt. Ik regelde dat allemaal zelf, maar dat was soms best lastig en eenzaam. Een bedrijf zoals EMTG was welkom geweest!  

Wat heeft je geïnspireerd om een begeleidende rol op je te nemen?  

Ik heb door de jaren heen veel projecten meegemaakt waar collega’s uit het buitenland werden ingezet. Vaak liep dat uit op een fiasco, omdat ze de taal niet machtig waren en onze cultuur niet begrepen. Buiten het werk om liepen ze vast met de te regelen formaliteiten.  

Bij EMTG worden zowel de werkgever als de zorgprofessional ontlast door de inwerkbegeleider (en later de loopbaancoach). Hierdoor is de kans van slagen groot. Onderdeel zijn van een team die zich inzet voor zorgprofessionals uit het buitenland en iets doen aan de tekorten in de zorg motiveerde mij om te gaan werken bij EMTG!    

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen voor een Intern werkbeleider bij EMTG?  

Je moet flexibel zijn, omdat iedere zorginstelling andere wensen heeft en de kandidaten uit verschillende landen komen. Je hebt altijd te maken met verschillende culturen. Als intern werkbegeleider moet je snel op de hoogte zijn  en hierop anticiperen.   

Merk je als Intern werkbegeleider dat er een stigma rond internationale zorgprofessionals hangt binnen zorginstellingen? 

 Jazeker, ik had dat dus zelf ook maar het kan echt anders. De mensen komen qua taal en kennis van de Nederlandse cultuur al zoveel beter voorbereid naar ons land toe en door de begeleiding van EMTG loopt het soepeler. Problemen die zonder begeleiding tot escalatie zouden kunnen leiden, worden nu vroegtijdig gesignaleerd en opgelost.  

“Stop je koffer vol met energie, doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid, flexibiliteit en vooral met veel plezier!”

Welke taken als EMTG begeleider vind je het leukst?   

De voorbereiding op de eerste werkweek is altijd een intensieve tijd. De zorgprofessionals zijn vaak gespannen over hun nieuwe woon- en werkplek. We bereiden ze voor op waar ze komen te werken. Wanneer dan de eerste dag daar is en we aan het einde van de dag evalueren, is de spanning weg en zien we blije gezichten. Dat is altijd een mooi moment!  

Wat is tot nu toe het meest memorabele moment geweest als EMTG begeleider?  

Dat zijn er meerdere! Eentje waarbij ik echt heb ervaren wat de meerwaarde van onze begeleiding is, was tijdens een sollicitatieronde. We hadden met de kandidaten gekeken naar de cultuur van het huis. Slogan was ‘Een heel Leven Telt’. Uitgebreid hadden we hierover gefilosofeerd met elkaar.  De kandidaat kwam met een brede glimlach uit haar gesprek en vol enthousiasme vertelde ze dat ze haar hadden gevraagd wat de slogan betekende. De interviewer was helemaal onder de indruk van haar antwoord. In al die jaren dat zij sollicitatiegesprekken deed, had ze nog nooit inhoudelijk zo’n goed antwoord daarop gekregen! Wat een compliment en dat maakt me trots op wat we met z’n allen doen!  

Wat zijn de grootste uitdagingen bij het begeleiden van internationale zorgprofessionals? Hoe overwin je ze?   

Problemen die soms ontstaan komen vaak door taal- of cultuurverschillen. Snel signaleren en helder krijgen wat er echt speelt is dan van belang. Goed observeren en doorvragen!  Ik begeleidde bijvoorbeeld een vrouw uit Spanje die op alle vragen zei dat ze tevreden was. Alles was positief. Haar lichaamstaal zei echter wat anders. Ze keek nors en haar ogen stonden triest. Ik vroeg haar ernaar en tranen stroomde. Ze was erg ongelukkig met haar werkplek, maar dacht dat ze dat niet mocht zeggen: ze was niet gewend zich uit te spreken. Binnen de organisatie zijn we op zoek gegaan naar een afdeling die haar wel paste en daar vond ze al snel haar draai!  

Welk advies zou je geven aan zorgprofessionals die naar Nederland verhuizen?  

Stop je koffer vol met energie, doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid, flexibiliteit en vooral met veel plezier!   

Heeft uw zorgorganisatie nog vacatures openstaan?

Kijk eens naar Europese zorgprofessionals om meer handen aan het bed te krijgen. Wel is het erg belangrijk dat men bij de begeleiding van een zorgprofessional de persoon in kwestie in zijn geheel leert kennen om van daaruit maximale kansen te kunnen bieden om te groeien.  

Bij EMTG begint deze kennismaking al op dag één, wanneer een zorgprofessional in aanraking komt met een EMTG recruiter. Eenmaal aangekomen op de talenschool krijgen we een beter beeld van de persoonlijkheid van een zorgprofessional en kunnen we ze meer specifieke tips en leiding geven wat betreft de zorgrichtingen die het best bij ze passen.  

Vervolgens staan onze intern werkbegeleiders hen bij als ervaren Nederlandse verpleegkundigen. Bent u benieuwd naar de werkwijze van EMTG? Neem dan vrijblijvend contact op met ons adviesteam. Wij staan klaar voor u en uw zorgprofessionals. 

Translate