Zorgprofessional in de Spotlight – Andriana
Maak kennis met Andriana, een Griekse zorgprofessional boordevol energie, passie en potentie om zich in Nederland tot verpleegkundig specialist te ontwikkelen. Al op jonge leeftijd toonde ze een zorgzaam instinct door “medische” controles op haar poppen uit te voeren. Zodoende gaven haar ouders haar een encyclopedie over de menselijke anatomie. Dit was haar eerste stap richting de zorg. Door de jaren heen heeft ze veel kennis opgedaan via boeken en onderzoeken. Later besloot ze om haar vaardigheden naar het buitenland te brengen. Een snelle Google-zoekopdracht bracht haar op de hoogte van EMTG. Na een aangename kennismaking met de lokale recruiter kwam ze erachter dat er vacatures vrij stonden. Ze besloot om deel te nemen aan het EMTG-programma en zo begon haar avontuur. In dit interview legt ze uit waarom ze naar Nederland is gekomen. Ontdek hier Andriana’s persoonlijke en professionele reis:
Over jezelf
1. Wat is jouw naam en hoe oud ben je?
Mijn naam is Andriana Fakiolli en ik ben 23 jaar oud.
2. Waar kom je vandaan?
Ik kom uit Griekenland, om precies te zijn uit Edessa, maar op jonge leeftijd ben ik met mijn familie naar Piraeus verhuisd.
3. Aan welke universiteit ben je afgestudeerd?
Ik ben in oktober 2020 afgestudeerd aan het Metropolitan College van Piraeus.
4. Wat heeft je doen besluiten om een zorgprofessional te worden?
Van kleins af aan was ik al bezig met het “verzorgen” van mijn ouders en broertje. Ik zou zeggen dat ik sinds ik het me dat kan heugen, altijd al een onofficiële verpleegkundige ben geweest. Als kind herinner ik me nog dat ik constant bezig was met het “genezen” van mijn poppen. Rond mijn 8 à 9e drong het tot mijn ouders door dat mijn passie voor verpleegkunde tot grote hoogte kon reiken. Ze gaven me een grote reeks encyclopedieën over de menselijke anatomie aan. Sindsdien is mijn interesse in dit vakgebied toegenomen en werd het mijn doel om in de zorg te werken.
Werken als zorgprofessional in Nederland
5. Sinds wanneer woon je in Nederland en waar werk je?
Ik werk en woon sinds mei 2021 in Nederland en werk in de basisgezondheidszorg.
6. Wat zijn enkele van de dagelijkse taken die jou bezig houden?
Enkele van mijn dagelijkse taken zijn het verzorgen en controleren van hygiënische zorg, medicatie, vitale functies, wondverzorging, cliënt evaluatieplan opstellen in samenwerking met een interdisciplinair team, enz.
7. Hoe verschilt de Nederlandse werkcultuur met die van jouw land?
Vergeleken met mijn eerdere professionele ervaring in Griekenland, merkte ik meteen verschillen in de operationele processen. Hier is men zeer georganiseerd in het leveren van hoogwaardige zorg aan cliënten. De verhouding tussen cliënten en zorgprofessionals is kleiner en de werkdruk is veel lager. Dus tijdens mijn dienst kan ik meer tijd en aandacht aan cliënten schenken. Iets wat in Griekenland minder vaak mogelijk was.
8. Wat vind je het leukst aan je werk?
Er zijn twee dingen die ik het leukst vind aan mijn huidige baan. De eerste zijn de online cursussen. Op deze manier ontwikkel en vernieuw ik mijn bestaande kennis. De tweede is mijn deelname aan discussies in een interdisciplinair team. Tijdens het opstellen van zorg- en evaluatie plannen voor cliënten krijg ik de kans om mijn mening te uiten. Dit is goed voor mijn ontwikkeling.
Werken in het buitenland
9. Wanneer en waarom besloot je om als zorgprofessional in Nederland aan de slag te gaan?
In november 2020 ben ik op zoek gegaan naar een baan in Nederland. Ik had van kennissen gehoord dat men hier veel waarde hecht aan de balans tussen werk en privé. Daarbij liggen de salarissen hier hoger en zijn er groeimogelijkheden. Tijdens mijn onderzoek vond ik het EMTG-programma en zij gaven me de kans om hier te komen werken.
10. Wat is de grootste uitdaging(en) om als verpleegkundige in het buitenland te werken? Hoe heb je die uitdaging(en) overwonnen?
Mijn ervaring in een ander land met andere gewoonten en cultuur hebben me volwassener gemaakt en verandert me van dag tot dag. Wat de overgang een beetje moeilijker maakt, is de taal. Desalniettemin kon ik via Academia Neerlandesa het Nederlandse taal op B1 niveau bereiken. Dit in combinatie met de begeleiding van mijn loopbaanbegeleider heeft me enorm geholpen om me aan te passen aan mijn nieuwe omgeving.
11. Wat zijn de voordelen van werken in het buitenland voor iemand’s professionele en persoonlijke leven?
Zonder enige twijfel kan ik zeggen dat het beste voordeel de kwaliteit van leven is. Zoals ik al eerder opmerkte, heb ik door de balans tussen werk en privé genoeg vrije tijd voor mezelf. Vergeleken met toen ik in Griekenland werkte maak ik nu minder uren waardoor ik meer aandacht kan besteden aan mijn privéleven.
Nederland
12. Hoe is het leven in Nederland? Wat doe je in je vrije tijd?
Ik zou mijn leven in Nederland omschrijven als rustig. In mijn vrije tijd probeer ik verschillende steden te bezoeken en de prachtige landschappen te fotograferen. Ik breng mijn vrije tijd ook graag door met vrienden, barbecueën in de tuin, fietsen, de omliggende wijken verkennen of winkelen in het winkelcentrum.
13. Wat vind je het leukst aan Nederland?
De mooie steden en organisatie van het land.
14. Wat zijn jouw toekomstige doelstellingen op verpleegkundig gebied in Nederland?
Mijn toekomstige doel in Nederland is om me te specialiseren in kinderverpleging.
Boodschap
15. Welke boodschap heb je voor toekomstige zorgprofessionals die overwegen om in het buitenland te gaan werken?
Tegen alle Griekse collega’s die dezelfde stap willen zetten als ik, zou ik willen zeggen om niet bang te zijn voor veranderingen. Ja, je neemt een risico door je leven en dierbaren te verlaten. De keerzijde is dat het EMTG-programma jou de kans biedt om je persoonlijke en professionele leven te ontwikkelen. Onthoud “Wie niet waagt, wie niet wint”.
Heeft uw zorginstelling vacatures openstaan?
Wellicht is het een idee om te kijken of een EU-zorgprofessional een oplossing biedt. Bij EMTG helpen we met de zoektocht naar het best gekwalificeerde zorgpersoneel voor uw organisatie. Denk hierbij aan plaatsing in de thuiszorg, verpleeghuizen, ziekenhuizen, GGZ zorgcentra en in de GHZ.
Onze zorgprofessionals zijn bekwaam en bevoegd. Net als Andriana hebbem ze voldoende Nederlands geleerd voordat zij aan de slag kunnen gaan. Daarbij begeleiden wij de professional tijdens het integratietraject binnen uw organisatie en in Nederland. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen in onze whitepaper.