fbpx

Ontmoet het EMTG Team –  Angelo Hiraldo Vos 

Bij EMTG streven we ernaar om gemotiveerde Europese zorgprofessionals te koppelen aan Nederlandse zorginstellingen. Ons team van internationale recruiters bestaat uit zeer ervaren leden die over een enorme kennis van het Nederlandse zorgstelsel beschikken. In de meeste gevallen zijn zij het eerste aanspreekpunt voor zorgprofessionals die geïnteresseerd zijn in een nieuwe professionele uitdaging. Het is dus belangrijk dat zij benaderbaar zijn. Om iedereen een beeld te geven over de persoon achter het wervingsprocess hebben we een nieuwe format bedacht. In deze blog willen we onze Internationale Recruitment Manager, Angelo Hiraldo Vos, aan u voorstellen. Hij zal een overzicht geven over het werken als zorgprofessional in Nederland.

team

1. Kan je ons iets over jezelf vertellen? 
Mijn naam is Angelo Hiraldo Vos en ik ben de recruitment manager bij EMTG. Onze recruiters wonen en werken door heel Europa. We hebben specialisten in Portugal, Spanje, Italie, Griekenland, Kroatie en Slovenie.  Het is mijn taak om ze te ondersteunen en te begeleiden. Ik moet hun wegwijs maken in het process van het overtuigen van zorgprofessionals om deel te nemen aan het EMTG programma. Ik leer ze hoe ze strategieën kunnen gebruiken en SWOT-analyses maken om zo de best mogelijke zichtbaarheid in hun land te creeren. Ik help mee met het opzetten van virtuele evenementen, carrièrebeurzen en leg de nadruk op persoonlijke benadering. Ik geloof dat we door het gebruiken van een persoonlijke benadering veel meer toezeggingen kunnen krijgen. Het is dus belangrijk om zorgprofessionals persoonlijk te woord te staan en aanwezig te zijn op evenementen.

De recruiters zijn voor de meeste verpleegkundigen het eerste aanspreekpunt van EMTG. Zij werven niet alleen maar helpen ook  mee bij de begeleiding richting de Nederlandse taalopleiding. Dit doen ze door administratieve werkzaamheden uit te voeren zodat de zorgprofessionals aan de opleiding in Spanje kunnen beginnen.  Als team zijn we verantwoordelijk voor het contact houden en motiveren van de zorgprofessionals.

 2. Naar wat voor kenmerken ben je naar opzoek tijdens het interviewen van kandidaten? 
Waar we vooral naar kijken is of een kandidaat bekwaam is. Iemand met een proactieve houding geniet bij ons de voorkeur. In Nederland zijn we niet taakgericht maar verantwoordelijkheidsgericht. We vertellen je niet precies wat je moet doen, maar je hebt wel bepaalde verantwoordelijkheden. Een kandidaat moet dus inzet tonen en laten zien dat hij/zij toegewijd is. Wanneer iemand de juiste energie in zich heeft en uitstraalt, gaat diegene zeker een mooie toekomst in Nederland tegemoet! 

 3. Wat zijn de do’s en don’ts voor kandidaten tijdens de sollicitatie procedure?
Het is belangrijk dat de zorgprofessionals al hun documenten bij de hand hebben. We zijn op zoek naar kandidaten die hun bereidheid en motivatie tonen. We willen er zeker van zijn dat zij ook daadwerkelijk de stap willen zetten.

Ze moeten vooral geen aannames maken en niet te fel op e-mails reageren. Berichten kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden of uit de context worden gehaald. Wanneer een kandidaat te maken krijgt met een obstakel of uitdaging, is het het beste om de recruiter te bellen. Zo kan hij/zij de situatie persoonlijk of telefonisch uitleggen, maar niet per sms omdat dat op de verkeerde manier kan worden gelezen.

 4. Wat zijn de basisvereisten om via EMTG in Nederland te werken?
Om in Nederland als verpleegkundige te kunnen werken is een bachelordiploma verpleegkunde vereist. Dit diploma moet zijn behaald aan een universiteit in een EU-land. Daarmee is er de mogelijkheid om via EMTG in Nederland te kunnen werken. Verder is het verplicht om een BIGregistratie te bemachtigen. Voor het BIG-register zijn er naast het diploma nog wat extra documenten nodig. Deze documenten zijn onder meer: Een VOG, kopie ID/paspoort en een registratie van eigen land. 

5. Is het EMTG-programma voor iedereen?
Het programma zelf is in principe bestemd voor elke zorgprofessional. De Nederlandse taal blijft immers hetzelfde bij elke afdeling. Echter kan het vakjargon wel variëren. Wat het EMTG-programma uniek maakt is dat we onze kandidaten het Nederlandse zorgprotocol voor verpleegkundigen aanleren.

Als we van een partnerinstelling de vraag krijgen naar andere typen zorgprofessionals zoals artsen, psychologen of tandartsen krijgen, dan zullen we die ook wijzen op de Nederlandse protocollen in hun segment.

We hebben wel programma’s op maat beschikbaar. Wanneer de verpleegkundigen in Nederland starten, kijken we samen met de cliënt naar het talent, karakter, doelen van de verpleegkundigen en maken vervolgens een groeipad om ze uit te dagen en een langetermijnplan te hebben.

6. Wat kunnen de zorgprofessionals verwachten van het wonen en werken in Nederland?
Het begint al tijdens de cursus bij Academia Neerlandesa. Op het moment dat ze aan hun opleiding beginnen, worden ze geconfronteerd met het Nederlandse taal- en cultuursysteem. Ze leren al de Nederlandse culturele gewoonten zoals koffiepauzes, lunchpauzes, borrels etc. door de interactie met de docenten.

Als ze in Nederland aankomen halen we ze op van het vliegveld en brengen ze naar hun nieuwe thuis. Vanaf daar beginnen de meer praktische zaken. Denk aan inschrijving bij het gemeentehuis, het aanvragen van hun BSN-nummer etc.

Zodra de zorgprofessionals in Nederland starten, kijken we samen met de cliënt naar hun talent, persoonlijkheid en doelstelling. Vervolgens maken we samen met de zorgprofessionals, zorginstelling en loopbaanbegeleider een plan om ze uit te dagen en een langetermijnperspectief te bieden. Zo blijven ze behouden voor de Nederlandse zorg.

7. Wat is het belangrijkste verschil tussen het werken in Nederland en de EU landen waar EMTG zorgprofessionals werft?
Toevallig werd ik onlangs met dit onderwerp geconfronteerd toen ik in Portugal was. Tijdens een carriërebeurs merkte ik op dat familie erg belangrijk is in mediterrane landen. Dit wil niet zeggen dat we onze familie in Nederland niet belangrijk vinden. We hechten wel degelijk waarde aan familie, maar in Nederland hebben maken we meer gebruik van formele zorg voor onze familie. Zodra iemand ouder en minder zelfstandig wordt, zorgen in Spanje en Portugal de kinderen of kleinkinderen voor hun opa en oma. Hier in Nederland willen we de beste zorg voor ze, dus we plaatsen we ze in een bejaardentehuis waar ze professionele zorg krijgen. Dat is dus een groot verschil tussen Nederland en verschillende EU landen.

Omdat EU-verpleegkundigen veel respect hebben voor ouderen, hebben ze een groot voordeel wanneer ze naar Nederland komen. Hier in Nederland is alles zakelijk. Alles gebeurt op tijd. Een voordeel dat verpleegkundigen uit landen als Spanje en Portugal hebben, is dat ze een speciale gevoel van warmte naar cliënten toe uitstralen die we niet zien bij Nederlandse zorgprofessionals.

Een ander groot verschil is de hiërarchie. In andere landen vertelt de arts aan verpleegkundigen wat ze moeten doen. In Nederland is sprake van een horizontale structuur. In Nederland hoeven ze niet meer dan 36 uur per week te werken. 

8. Wat zijn de professionele groeimogelijkheden voor internationale zorgprofessionals in Nederland?
Het hele EMTG-programma is gebaseerd op groei. Als je als zorgprofessional in Nederland werkt, moet je Nederlands leren, wat een vorm van zelfstandigheid geeft. Het geeft je een betere kwaliteit van leven. In Nederland zijn er veel mogelijkheden om een specialist te worden. Dit in tegenstelling tot andere landen in Europa. Het is hier mogelijk om binnen zorginstellingen  specialisatiecursussen te volgen 

9. Wat vind je het leukste aan jouw baan als recruiter?
Actually, the whole program is driven on independence. When you work as nurse in the Netherlands, you have to learn Dutch, which gives some form of independency.  It gives you a better quality of life. Like Laura mentioned, there is a lot of opportunity to become a specialist.

10. What do you like the most about being a Recruiter/talent Acquisition Specialist? 
Op dit moment hebben we 8 recruiters in dienst die door heel Europa werken. Ik moet naar ze luisteren, ze begeleiden, motiveren en samen met het team strategieën bedenken. Elk land is anders, dus we kunnen niet slechts één strategie gebruiken. Dit kost veel  tijd, maar ik vind het leuk en het werkt motiverend. Ik moet naar beurzen door heel Europa reizen om de recruiters mijn eigen toewijding van de persoonlijke benadering te laten zien.

Daarnaast moet ik ook onderzoek doen naar nieuwe potentiële markten waar we zorgprofessionals kunnen werven. Hierdoor kom ik in contact met veel collega’s uit andere landen binnen de zorgsector. Dit maakt mijn werk interessant en afwisselend maar uitdagend!

Heeft uw zorgorganisatie vacatures vrij?
EMTG richt zich op het werven van Europese zorgprofessionals met taalondersteuning. Dit is zeker geen makkelijke opgave. In 3 maanden tijd volgen de zorgprofessionals een intensieve cursus Nederlandse Taal en Cultuur. Het vergt natuurlijk veel motivatie, toewijding, leergierigheid en geduld om een nieuwe taal te leren. Wanneer u een goed gekwalificeerde verpleegkundige, verzorgende of helpende+ met ervaring nodig heeft, dan zorgen wij ervoor dat u die ook daadwerkelijk binnen een korte tijd kunt verwelkomen. Onze zorgprofessionals hebben hun taalvaardigheid op niveau B1. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar Angelo. Hij zal met enthusiasme al uw vragen beantwoorden.

Angelo Hiraldo Vos

Angelo Hiraldo Vos

International Recruitment Manager

Translate