History

Zuid-Europese  verplegers leren Nederlands aan de Costa Blanca

European Multi Talent Group stoomt verplegers en verzorgers uit Zuid-Europa aan de Costa Blanca klaar voor de Nederlandse zorg.  Drie maanden lang wonen ze in een prachtige villa in het dorpje Javea, waar ze worden ondergedompeld in de Nederlandse taal en cultuur. ‘Zuid-Europese verplegers hebben zoveel te bieden. Ze stralen veel warmte uit. Cliënten waarderen dat.’

Toen de Italiaanse verpleger Marco Ciriaco (28) een half uur nadat hij zijn cv naar European Multi Group stuurde een telefoontje kreeg dat hij was uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek via Skype, kon hij het bijna niet geloven. ‘In Italië duurt het weken voordat je een reactie krijgt ,legt hij uit. ‘Soms zelfs maanden.

Ciriaco is een van de eenentwintig verplegers en verzorgenden die op elf september zijn begonnen aan de intensieve training Nederlandse taal en cultuur van European Multi Talent Group.  De groep bestaat uit Spanjaarden, Italianen en Colombianen in het bezit van de Spaanse nationaliteit. Drie maanden lang wonen de studenten in een prachtige villa in het kleine dorpje Javea aan de Spaanse Costa Blanca. Hier worden ze klaargestoomd voor het staatsexamen Nederlands als tweede taal (Europees Classificatie Systeem B1). De verplegers moeten dit namelijk behalen om zich in te kunnen schrijven in het BIG-register voor Nederlandse verplegers. Verzorgers dienen ook ditzelfde niveau Nederlands te behalen alvores zij in Nederland aan de slag gaan. De taalcursus en het verblijf worden betaald door EMTG en het Europese portaal voor beroepsmobiliteit Eures. De studenten zelf betalen niets.

Verzorger Asier Diez (20) moet eerlijk bekennen dat hij in eerste instantie een beetje achterdochtig was toen hij de vacature van European Multi Talent Group las.  Terwijl hij aan de ontbijttafel nog een boterham smeert, legt hij uit waarom.  ‘In Spanje was ik gewend, dat je als verzorger hooguit een contract van twee weken krijgt. Als je daarna nog nodig bent, krijg je weer een nieuw  contract. Maar enige garantie of zekerheid kun je wel vergeten. Bij EMTG bieden ze je de garantie van een baan, een gratis taalcursus Nederlands en 1050 euro verhuiskosten. Mijn vrienden zeiden allemaal: ‘‘Asier, hier moet een addertje onder het gras zitten!

Een geboren ondernemer

European Multi Talent Group is een enthousiaste groep professionals die bemiddelt tussen Nederlandse zorginstellingen en gekwalificeerde kandidaten voor de zorg. Op dit moment richt het bedrijf zich vooral op het werven van verplegers en verzorgers in Zuid-Europa voor de Nederlandse markt.

Oprichter Arnold Smeink (55) beschrijft zichzelf als een geboren ondernemer.  Hij is vandaag aanwezig in Javea om de cursisten welkom te heten en te assisteren waar dat nodig is.  En hij en zijn collega Angelo Hiraldo Vos (38) hebben een verrassing meegenomen: een koffer vol Nederlandse producten, van stroopwafels tot advocaat. ‘Het is wel handig als ze snappen wat dat gele drankje is wat de ouderen drinken voor wie ze straks gaan zorgen, legt Smeink uit.

Tijdens een kop koffie vertelt Smeink dat hij na een  studie commerciële economie aan de Hogere Economische School van Amsterdam aan het werk ging bij Holland Uitzendburo. In de vijf jaar tijd dat hij daar werkte, breidde hij het bedrijf uit met vier vestigingen. Maar Smeinks ambities reikten verder en dus begon hij in 1992 voor zichzelf en richtte hij MULTI JOB Uitzendburo op. Dit bedrijf groeide uiteindelijk uit tot een onderneming met veertien vestigingen.

 

Duizenden Spaanse verplegers zonder werk

Het idee voor European Multi Talent Group ontstond tijdens de drie jaar dat Smeink zelf in de provincie Alicante woonde, in het nabij gelegen Benissa. ‘Het was ten tijde van de economische crisis,vertelt hij. ‘Duizenden Spaanse verplegers zaten zonder werk.  En dat terwijl ik van vrienden en kennissen die in de Spaanse zorg werkten, hoorde  dat de verpleegopleidingen in Spanje zo ontzettend goed stonden aangeschreven.

In de Nederlandse zorg was ondertussen een ernstig tekort aan verplegers en verzorgers aan het ontstaan.  Maar toen Smeink bij verschillende zorginstellingen opperde om dit gat met Spaans personeel op te vullen, kreeg hij vooral sceptische reacties.  ‘Ik kreeg te horen dat ze dit al geprobeerd hadden met verplegers uit allerlei verschillende landen, legt hij uit. ‘Volgens hen was het onbegonnen werk omdat ze de taal nooit goed genoeg zouden kunnen leren om volwaardig in een Nederlandse zorginstelling of ziekenhuis te kunnen functioneren. Smeink pauzeert even en zegt dan lachend: . ‘Ik wilde bewijzen dat het wel kon. Daar zat voor mij de uitdaging.

In 2012 ging de ondernemer met tien Spanjaarden in zee. Vier maanden lang kregen zij via Skype Nederlandse les.  Maar uitgerekend toen de Spaanse verplegers er klaar voor waren om in een Nederlands verzorgingstehuis aan de slag te gaan, kwam de klad in de zorg.  Het kabinet had besloten dat er vijf procent moest worden bezuinigd  op het zorgbudget . Het gevolg: de instellingen gingen met minder personeel draaien en er werd niemand meer aangenomen. Noodgedwongen moest Smeink zijn project in de ijskast zetten.

 

Doorzettingsvermogen

Drie jaar later werd er weer geld vrijgemaakt voor het verbeteren van de zorg en vrijwel onmiddellijk was er weer sprake van een personeelstekort. Smeink had het idee voor European Multi Talent Group niet losgelaten en werd nu beloond voor zijn doorzettingsvermogen.

Inmiddels is de behoefte in Nederland aan goede verplegers en verzorgers  weer torenhoog. En van de sceptische houding die de zorginstellingen destijds hadden ten opzichte van het aannemen van buitenlands personeel is ook niets meer over. Smeink: ‘Inmiddels heb ik genoeg bewijs dat dit werkt. Als het moet neem ik bij wijze van spreken een verpleger onder mijn arm mee om te laten zien dat ze die direct kunnen inzetten. ‘

Op dit moment levert EMTG verplegers en verzorgers aan veertien verschillende zorginstellingen in Nederland en aan een aantal intermediairs.

 

Al zingend Nederlands leren

‘Waar woon jij? klinkt het nog een beetje onwennig door een grote ruimte naast de keuken. Vandaag is de allereerste les en docent Trudi van Dorp (62) oefent met een aantal leerlingen al wat basiszinnetjes Nederlands.  Van Dorp is een docent in hart en nieren. Vol enthousiasme staat ze voor de klas. Oefeningen op de computer of uit het boek, wisselt ze af met het zingen van een liedje, bijvoorbeeld ‘Altijd is Kortjakje ziek. Dat dit een kinderliedje is, maakt haar volwassen leerlingen volgens Van Dorp helemaal niets uit. ‘Het zingen van liedjes is een ideale manier om je de Nederlandse klanken eigen te maken.  Naar eigen zeggen is lesgeven van Dorps grote liefde. Ze studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in Nederlands voor buitenlanders. Dertig jaar geleden zette ze haar eigen talenschool op aan de Costa Blanca, waar ze Nederlandse, Engelse en Spaanse les geeft.  Vanwege het grote aantal leerlingen krijgt van Dorp bij de taaltraining voor verplegers de komende tijd ondersteuning van twee andere docenten.

De villa in Javea ziet er met zijn twee zwembaden in eerste instantie uit als een vakantie-accommodatie. En ook de setting waarin de studenten les krijgen is dynamisch en ontspannen. De hele villa en het terrein eromheen worden gebruikt als klaslokaal. In de tuin, achter de villa en in de keuken van het tweede huis op het terrein, vind je de hele dag door kleine groepjes studenten die samen Nederlandse oefeningen maken. Maar van luieren is de komende weken geen sprake.  Zes dagen per week zullen de studenten  van negen uur s ochtends tot half tien s avonds bezig zijn met lessen en zelfstudie. Het is namelijk wel de bedoeling dat ze over drie maanden op Nederlands B1 niveau zitten. Aan de hand van de lesmethode Code Plus, wordt de studenten een basiskennis van het Nederlands bijgebracht. Daarna zullen ze meer vakspecifieke taal leren via de methode de Taal van de Verpleging.

 

Nederlands rooster

Maar de training behelst meer dan alleen het leren van de Nederlandse taal. Zo wordt er een Nederlands rooster aangehouden; om elf uur is er koffiepauze, om één uur lunch en om half zeven avondeten. Smeink: ‘Vooral voor de Spanjaarden is dat heel vroeg. Die eten meestal pas vanaf negen uur. Maar hoe eerder ze hier aan wennen, hoe beter. De ouderen die ze gaan verzorgen eten immers ook gewoon op Nederlandse tijden.

Ook wordt er ingespeeld op de verhouding tussen de arts en de verplegers en verzorgenden in Nederland. ‘In Spanje en Italië richt de opleiding voor verplegers zich voornamelijk op de technische aspecten van het vak, legt Smeink uit. ‘In dat opzicht zijn ze veel beter geschoold dan Nederlandse verplegers. Maar wat ze in die landen volgens Smeink niet gewend zijn, is verantwoordelijkheid nemen. ‘Het systeem is daar veel meer hiërarchisch. Als verpleger moet je gewoon altijd doen wat de dokter zegt, ook als je denkt dat die op dat moment geen goede inschatting van de gezondheid van de patiënt maakt. In Nederland wordt er juist van verplegers verwacht dat ze verantwoordelijkheid nemen. Dokters en verplegers worden bij ons eerder gezien als een team dat goed samenwerkt. Dat betekent dat de inschatting van de verpleger er in Nederland wel degelijk toe doet. Het is belangrijk dat de cursisten hier aan wennen.

Later in de cursus zullen de studenten aan de hand van rollenspellen oefenen wat ze in bepaalde situaties kunnen zeggen. Smeink: ‘Het is belangrijk dat ze weten wat ze tegen de dokter moeten zeggen als ze vinden dat een patiënt eigenlijk nog niet naar  huis kan. Maar er wordt bijvoorbeeld ook geoefend hoe je met de familie van de cliënt communiceert.

 

De warmte van Zuid-Europese verplegers

Op hun beurt kan Nederlands zorgpersoneel volgens Smeink ook een hoop leren van hun zuidelijke collega s. ‘Verplegers en verzorgers uit Italië en Spanje stralen zo veel warmte uit. Zij pakken letterlijk de hand van de cliënt Vaak gaan ze zelfs op hun knieën terwijl ze met de cliënt praten. Mijn ervaring is dat cliënten dat heel prettig vinden en hierdoor veel meer meewerken. Daardoor kun je als zorginstelling weer efficiënte zorg leveren.

 

Gratis taalcursus blijkt uniek

Aan het einde van de dag blikt Diez tevreden terug op de les. ‘Ik vind dit een hele fijne manier van leren, legt hij uit. ‘We zitten niet uren achter elkaar alleen maar naar de docent te luisteren. Er is veel ruimte voor interactie. Diez  geeft aan dat het feit dat hij vanaf nul Nederlands moet leren voor hem geen reden was om niet met EMTG in zee te gaan. Hij legt uit: ‘Het is fantastisch dat EMTG ons de mogelijkheid biedt om Nederlands te leren. Ik heb veel verschillende aanbiedingen om als verzorger in het buitenland te werken bekeken, maar alleen bij EMTG boden ze je een gratis taalcursus.

 

Kansen op de lange termijn

Overigens houdt de intensieve begeleiding van EMTG aan de studenten na de taaltraining niet op. Smeink: . ‘Ik wil een goed team van verzorgenden en verpleegkundigen opzetten. Daarvoor moet je investeren. Het is niet zo dat mijn taak erop zit wanneer ze het contract voor hun eerste baan in Nederland tekenen. Integendeel. Ik wil écht talent ontwikkelen en deze mensen straks helpen als ze de volgende stap in hun carrière willen zetten, bijvoorbeeld door ze op te leiden tot wijkverpleegkundige niveau vijf. EMTG biedt verplegers echt carrièrekansen voor op de lange termijn.

EMTG biedt elk kwartaal een intensieve training Nederlandse taal en  cultuur aan dertig Zuid-Europese verplegers en verzorgers. Daarnaast krijgen vijftien studenten per kwartaal training via Skype. Al tijdens de training tekenen de verplegers een jaarcontract om te werken in een Nederlands verzorgingstehuis. Dit contract gaat in op het moment dat ze na drie maanden training het examen Nederlands niveau B1 halen. Als ze eenmaal in Nederland zijn, begeleidt EMTG de verplegers bij hun verdere loopbaan.

Our site uses cookies. With cookies, the website becomes more personal and user-friendly. Lees meer over cookies

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Close